ЕК няма да подновява договорите с AstraZeneca и J&J догодина

Брюксел ще се съсредоточи върху ваксините с РНК технология като Pfizer и Moderna

ЕК няма да подновява договорите с AstraZeneca и J&J догодина

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Европейската комисия реши да не подновява договорите за ваксини срещу COVID-19 с компаниите AstraZeneca и Johnson & Johnson през следващата година, съобщи в сряда италианският всекидневник La Stampa, позовавайки се на източник от италианското здравно министерство.

Ваксини срещу коронавирус

Европейската комисия, в съгласие с лидерите на много страни от Блока, реши, че договорите с компаниите, произвеждащи векторни ваксини, които са валидни за текущата година, няма да бъдат подновени при изтичането им“, пише вестникът.

Той добави, че Брюксел по-скоро ще се съсредоточи върху ваксините COVID-19, използващи РНК технология, каквито са тези на Pfizer и Moderna.

Европейската комисия в момента търси разяснения от J&J относно „напълно неочакваното“ съобщение на компанията за закъснения при доставките на ваксини COVID-19 за ЕС, заяви представител от Брюксел пред Reuters във вторник. Припомняме, че междувременно в САЩ и ЕС текат проучвания за възможна връзка между препарата на J&J и образуването на тромбози по подобие на AstraZeneca.

Коментари: 0