Европа е изправена пред колапс без руски газ

Анализатори предсказват до какво ще доведе този сценарий

Европа е изправена пред колапс без руски газ
140 ~ 2 мин. четене

Анализатори са се опитали да предскажат, какво ще се случи с Европа, ако се наложи тя да се откаже от руския газ. Последиците ще бъдат опустошителни, казват експертите. Най-засегната от всички ще бъде Украйна, която зависи изцяло от вноса на горива. Хиляди граждани ще напуснат страната и ще тръгнат в търсене на по-добър живот в Германия и Полша.

Енергийната зависимост на Европа от руски газ е много голяма, загрижени са експертите. Те са провели изследване с цел да поставят и изучат въпроса и да разберат, какво ще се случи, ако Москва престане да доставя природен газ.

Такава ситуация може да възникне, ако ЕС разшири санкциите срещу Русия, казват анализаторите. В този случай се очакват опустошителни последици , казва журналист от The Financial Times.

При спрени доставки най-много ще пострада съседа на Москва – Киев. При подобен сценарий Украйна я очаква икономически колапс. Хиляди граждани ще тръгнат на запад – в Полша, Германия и към цяла Европа, точно както и бежанците от Сирия – коментира експерт.

Това ще доведе до влошаване на кризата на миграцията - кошмарът на Европа, към който тя в момента е изправена, заради военните действия в Близкия изток. По мнение на експертите, Брюксел по всякакъв начин ще се опитва да избегне подобен изход.

Въпреки това, за да се предотврати такава катастрофа, ЕС ще трябва да жертва своите принципи. "Едно от най-важните условия, които биха могли да предотвратят ужасния сценарий - готовността на ЕС да признае мястото на Русия в Европейското геополитическо и икономическо пространство" – уверени са специалистите.

Подкрепи Economic.bg