Европейска прокуратура ще се бори с измамите

16 държави, сред които и България, са сред инициаторите на специализираното звено

Европейска прокуратура ще се бори с измамите
16 държави от Европейския съюз, сред които България и Румъния, се обединиха в опит да създадат европейска прокуратура, специализирана в борбата с измамите. Става дума за случаи, накърняващи финансовите интереси на съюза, съобщи Съветът на ЕС, цитиран от Франс прес и БТА.

Процедурата позволява да се превъзмогне съпротивата на някои страни спрямо европейски проект, като дава право на група от най-малко 9 държави членки да приемат решения, отнасящи се само за тях, като впоследствие и други страни могат да се присъединят.

Шестнадесетте страни са Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Финландия, Франция, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения и Словакия. Днес те уведомиха европейските институции за намерението си да започнат засилено сътрудничество, обяви в комюнике Съветът на ЕС.

Някои страни, сред които Холандия, Швеция и Унгария, блокираха напредъка по проекта, предвиден в договорите от 2009 година и по който се преговаря от 2013 година. Тази прокуратура ще има за цел най-вече борба с измамите със структурни фондове на ЕС. Ще има правомощия и в борбата с трансграничните измами с ДДС. 

По данни на Европейската комисия най-малко 50 милиарда евро годишно приходи от ДДС не постъпват в националните бюджети в Европа заради такива измами.
Коментари: 0