Европейските градове се обявиха против Airbnb

Популярната услуга намалява притока на туристи в официално действащи хотели, апартаменти и квартири

Европейските градове се обявиха против Airbnb
4319 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Алиансът на Европейските градове (City Alliance Europe) се обяви против разширяването на дейността на услугата за онлайн резервации Airbnb. Организацията смята, че чрез разработването на своите дейности в европейски градове, Airbnb разрушава градския туризъм, създавайки туризъм в "сянка". Услугата за отдаване на имоти под наем води до появата на пазарни средства, които от своя страна намаляват заетостта на официално наетите хотели и апартаменти.

На последната си среща в Барселона членовете на алианса изразиха мнение, че използването на туристическата услуга води до появата на нелегално работещи средства и по този начин намалява притока на туристи в официално действащи хотели, апартаменти и квартири.

Алиансът заяви, че туристите, които резервират настаняване през Airbnb като правило не плащат туристическа такса, която също има отрицателно въздействие върху икономиката на тези градове. Заради това конкретно властите в Барселона заеха радикално жестока позиция по отношение на популярната услуга: Airbnb да получи големи глоби, а също и местата за настаняване, които са предлагали нощувки през платформата.

Основното нещо, което предлага организацията за Airbnb, е от потребителите да се взима туристически данък, а в сезон дори да им се налага по-висока тарифа, отколкото е прието в лицензираните хотели и апартаменти. Това по мнение на Алианса ще ограничи неконтролируемият растеж на туристическия поток в големите европейски градове.

Алиансът на Европейските градове е създаден през май 2016 г. от 11 града в Европа - Лондон, Берлин, Париж, Барселона, Хелзинки, Стокхолм, Рим, Брюксел, Осло, Амстердам и Лисабон.

Подкрепи Economic.bg