Европейските пазари отвориха с нови загуби

Обещанията за финансови стимули не успокояват инвеститорите

Европейските пазари отвориха с нови загуби

Снимка: БТА

552 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

При днешното отваряне европейските пазари те потънаха още повече в червената зона въпреки обещанията на правителства за финансови стимули на стойност милиарди евро, с които да бъде подкрепена икономиката, пише CNBC.

Общоевропейският Stoxx 600 падна с 2.7% в началото на търговията, а индексът за пътувания и развлечения .SXTP потъна с 4%. Всички сектори отчитат загуби, а това прави работата на борсите още по-трудна.

През последните дни станахме свидетели на обещания от различни правителства за милиарди евро, с които да се помогне на бизнеса и домакинствата по време на пандемията. От Белият дом заявиха, че обмислят финансова инжекция на стойност между 850 млрд. и 1 трлн. долара. „Планираме голяма и смела финансова подкрепа за икономиката ни“, коментира президентът Тръмп, без да конкретизира точната сума.

Възможно е 250 млрд. долара от този пакет да бъдат под формата на директни чекове към американците, заяви служител от Белия дом пред The ​​Wall Street Journal. САЩ вече обяви, че са планирани близо 400 млрд. долара за подпомагане на бизнеса в кризата. Правителството заяви, че ще направи „каквото е необходимо“, за да защити икономиката си.

Въпреки че правителството подхранва надеждите за допълнително стимули, при отварянето на търговията вчера американските пазари паднаха до най-ниските нива, на които търговията може да продължи. Това обещава още един лош ден за Уолстрийт. Във вторник акциите отскочиха от най-лошия си ден за повече от три десетилетия.

При акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион няма тенденции, тъй като акциите на Уолстрийт се повишиха заради финансовите стимули, но страната продължава да се пори с огнището на коронанвирус. Сред основните пазари в региона акциите в Австралия потънаха и S&P / ASX 200 отчете спад с 4.64%, тъй като по-голямата част от секторите са на червено.

Коментари: 0