Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон

Лидерите на държавите членки обмислят да направят компромис за Великобритания

Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон
Европейският съвет обмисля на своя глава и в разрез с преговорната стратегия за Brexit на Европейската комисия да предложи на Лондон оставане в единния пазар, пише британското издание на Business Insider.

Съветът, който се състои от лидерите на страните членки на ЕС, е на път да предложи на Великобритания да остане в единния пазар, но без гражданите ѝ да се придвижват свободно в рамките на Блока.

Разбира се, тази възможност няма да е безвъзмездна. Излизането на Великобритания от единния пазар на ЕС беше червена линия в преговорния план за Brexit на ЕК и ако някои страни членки са съгласни да се предложи на Тереза Мей страната ѝ да остане в единния пазар, то със сигурност ще е срещу отстъпки от страна на Лондон.

В замяна на британското оставане в единния пазар на стоки и услуги въпросните страни членки ще поискат от Мей в британското законодателство да бъдат въведени европейските екологични, социални и митнически правила. Възможната сделка между Брюксел и Лондон ще бъде обсъдена на специална среща на всички 28 държавни лидери в Залцбург другия месец.

Възможното предложение на ЕС към Мей е първото голямо разделение между Европейския съвет, който е съставен от лидерите на страните членки, и Европейската комисия. Главният преговарящ по Brexit от името на ЕК Мишел Барние вече даде знак, че ще противопостави на опитите на Лондон да си запази членството в единния пазар на стоки. Той предупреди, че едно такова решение би подкопало единния пазар и представлява опит от страна на Острова да си запази единствено ползите от скоро приключващото членство в ЕС.
Коментари: 0