Европейците във Великобритания може да бъдат депортирани след Brexit

Само 2/3 от гражданите на ЕС са подали документи за установяване на статут

Европейците във Великобритания може да бъдат депортирани след Brexit

Снимка: Twitter/@BrexitWigan

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева
Британският министър по въпросите на сигурността Брандън Люис коментира пред германския вестник Die Welt, че правителството ще „приложи правила“ за депортиране на имигрантите, които не са подали молби за пребиваване до края на 2020 г.

В сряда Британското вътрешно министерство представи данни, че почти 1/3 от европейците в Обединеното кралство, които наброяват общо 3 млн. души, все още не са подали молба за установен статут.

Брандън Люис каза, цитиран от CNN, че „ако гражданите на ЕС не са се регистрирали до декември 2020 г. и нямат адекватно основание за това, няма да се приложат настоящите правила за имиграцията“.

От анти-Brexit движението искаха отговори от премиера Борис Джонсън относно бъдещето на имигрантите, които не спазят крайния срок, въведен от предшественика му Тереза Мей.

"Най-накрая, министърът на вътрешните работи трябва да обяви публично какви ще са последиците от политиката за установен статут", заяви законодателят на Шотландската национална партия Стюарт Макдоналд в Twitter, призовавайки за "автоматично предоставяне на постоянно пребиваване на всички граждани на ЕС в Англия".

"Съвсем презрително поведение от Торите в Уестминстър. От острова стават все по-малки в очите ни с това нелепо отношение", добави Крис Лоу, депутат от същата партия.

По-късно Люис заяви, че думите му са „донякъде извадени от контекста“. В Twitter допълни, че има предоставено съдействие за гражданите на ЕС и че правителството „винаги е казвало, че ще даде допълнително време на хората, които имат извинение, че са пропуснали срока“.

"За имигрантите срокът е поне до декември 2020 г. и получават помощ за кандидатстването. Вече имаме 2 млн. кандидатури и винаги сме казвали, че ще оставим възможност и за тези, които са пропуснали срока поради уважителни причини", добавя той.

Схемата за уреждане на статут изисква от гражданите на ЕС да докажат самоличността си, че живеят във Великобритания и да дадат информация за минали наказания и присъди.

По последни данни на правителството са сключени малко над 1.5 млн. заявления, като над половин милион от тях са направени през септември.

Министерство на вътрешните работи заяви, че от всички получени заявления "61% са получили статут на уредени, 38% - на предварително уредено състояние, а две заявления са били отказани по съображения". Предварително уреденият статус може да бъде надстроен до установен статут, след като имигрант е живял във Великобритания в продължение на пет години, но те трябва да кандидатстват отново за извършване на промяната.

„Гражданите на ЕС са наши приятели, семейство и съседи и искаме те да останат. Схемата за уреждане на ЕС е безплатен и лесен начин гражданите на ЕС да получат имиграционния статут на Обединеното кралство, от който се нуждаят“, сподели говорителят на вътрешния офис пред CNN. Той допълни: „Получихме 2 милиона заявления и търсим причини да предоставим статут, а не да откажем.“
Коментари: 0