Евросредствата от „Струма“ ще се пренасочат за строежа на „Европа“

Финансирането на пътя през Кресненското дефиле най-вероятно ще е от държавния бюджет

Евросредствата от „Струма“ ще се пренасочат за строежа на „Европа“

Снимка: Economic.bg/Архив

Евросредствата, които бяха отпуснати на България за строежа на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле (268 млн. евро), ще се използват за довършване на магистрала „Европа“, съобщи „24 часа“.

Страната ни днес информира Европейската комисия (ЕК), че оттегля проекта за строежа на отсечката от „Струма“ през Кресненското дефиле. В прессъобщението на Агенция „Пътна инфраструктура“ обаче се уточнява че България „продължава да разглежда проекта като приоритетен и не се отказва от него“. Което най-вероятно означава, че строителството ще се прави с държавни средства. А милионите евросредства могат да бъдат загубени, ако не се пренасочат навреме към други проекти.

От информацията на „24 часа“ става ясно обаче, че страната ни не се е отказала от парите и „бързо“ реши да ги пренасочи и с тях да се довърши строежа на автомагистрала „Европа“ в участъка от София до Калотина. По протежението на аутобана ще  се изгради и паралелно жп трасе.

Припомняме, че в края на месец октомври 2019 г. Европейската комисия отказа да финансира дострояването на „Струма“ през Кресненското дефиле, а причините бяха няколко. От Еврокомисията заявиха, че проектът за строителство през защитените зони във вида, в който България го е изпратила, е в нарушение на европейските директиви, а графикът и сумата, написани в документите, са необмислени или сгрешени.

Коментари: 0