Еврото отслабва въпреки добрите данни за Германия

Златото остана стабилно, ръст се отчита при петрола

Еврото отслабва въпреки добрите данни за Германия
704 ~ 2 мин. четене
Понеделник бе спокоен ден поради това, че пазарите в САЩ и Канада бяха затворени. Американският вицепрезидент Майк Пенс се срещна с някои европейски лидери. Пенс заяви, че САЩ са все още са ангажирани с НАТО. Доналд Туск приветства добре новината, заявявайки, че “САЩ и Европа просто трябва да практикуват това, което проповядват”.

В Германия индекса на производствените цени за януари надмина очакванията, покачвайки се с 2.4% спрямо 1% за предходния период. Очакванията на икономистите бяха за повишение от 2%. Въпреки тези добри новини еврото отслабна отново, достигайки 1.0630 спрямо долара.

Доларовият индекс, който показва изменението на щатската валута спрямо шест основни валути се повиши с половин процент до 100.79.

Сред основните валути най-силно представяне записа британската лира.

Почивка и за дълговите пазари отвъд океана

Спредът между 10-годишните гръцки облигации и 10- годишните германски дългови книжа намаля, след като инвеститорите виждат желание от страна на Гърция да се върне на пазара на дълг.

Златото остана стабилно, ръст при петрола


Златото остана почти без промяна в първия работен ден от новата седмица. Златните фючърси със срок на доставка през април се търгуваха на нива от 1238.95 долара за тройунция. Среброто пък отстъпи с 0.2 на сто до 17.99 долара. Платината се търгуваше на нива от 1004.40, а паладият достигна 777.28 долара.
При основните метали фючърсите върху медта се покачиха с почти един процент до 2.731 долара поради появилите се опасения за прекъсване на доставките от Чили и Индонезия.

Петролът стартира седмицата с повишение поради оптимизма на инвеститорите, породен от ефективността около ограничаването на петролните добиви. Публикуваните данни показват, че за декември най-големият петролен производител от ОПЕК - Саудитска Арабия, е свила производството си до 8.014 млн. барела спрямо 8.258 млн. за месец ноември. В резултат на положителните новини цената на черното злато се покачи с 29 цента или половин процент до 53.69 долара за барел. Сорт Брент нарасна с 37 цента до 56.18 долара.

Европейските пазари със смесено представяне

Европейските пазари започват седмицата със смесено представяне. Водещият германски индекс  DAX се покачи с 0.60% докато френския CAC 40 отстъпи с 0.05%. FTSE 100 остана без сериозно изменение на нива от 7 299.86 пункта.

Акциите на Royal Bank of Scotland се повишиха с 6.8%. В същото време ценните книжа на Unilever се сринаха със 7.8%, след като стана ясно, че Kraft Heinz ще оттегли офертата за покупка на Unilever, която бе на стойност 143 млрд. долара.
Подкрепи Economic.bg