Еврото отстъпи до годишно дъно

10- годишните щатски облигации достигнаха годишен връх

Еврото отстъпи до годишно дъно
228 ~ 2 мин. четене
Доларът продължава със своя поход нагоре, подкрепен от все по-вероятното увеличение на лихвите през декември. Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с над един процент, достигайки 100.11 пункта.

USD/JPY нарасна с над 1.6% по време на вчерашната търговия. Двойката успя да пробие 200- дневната пълзяща средна на 106.49 като по-късно се повиши до над 107 йени.

USD/CHF достигна 1.0005, след като започна седмицата с ръст от над процент. Затвърждаването на този пробив може да даде тласък на цената към следващата цел на 1.0200.

Преди референдума в Италия на 4 декември, еврото силно поевтиня. Двойката EUR/USD достигна най-ниското ниво от една година, падайки до 1.0709. Последните проучвания показват, че референдумът, иницииран от Матео Ренци, вероятно ще има слаб резултат.

На развиващите се пазари двойката USD/KRW е спаднала с около един процент по време на вчерашната търговия.

10- годишните щатски облигации достигнаха годишен връх

Доходността по 10- годишните щатски облигации достигна 2.301% - най-високото ниво от 30 декември 2015 година. Очакванията за повишение на лихвите през декември от страна на Фед се повишиха до 92%. Но за сметка на това вероятността за повишение през юни 2017 година се оценява на едва 35%. Инвеститорите очакват с интерес и изявлението на Джанет Йелън през декември.

Германските облигации нараснаха до 0.319%. Повишаването на доходността по дълговите книжа неутрализира ефектите от програмата за количествени улеснения на ЕЦБ на стойност 80 млрд. евро (86 млрд. долара).

10- годишните италиански облигации достигнаха най-високата си стойност от юли 2015 година. Испанските дългови книжа пък се покачиха до най-високото си ниво от 24 юни – деня след референдума във Великобритания.

По-високата доходност увеличава количеството на облигациите, достъпни за покупка от страна на Европейската централна банка. Това крие рискове, тъй като от ЕЦБ може да застрашат икономиката на Еврозоната поради увеличаващите се разходи.

Благородните метали под натиск

Златото се търгува в тесни граници от 1210-1225 долара. Благородните метали са под натиск поради силата на долара и нарастващите очаквания, че основната лихва ва САЩ ще бъде повишена през декември.
Цената на желязната руда спря поскъпването си след коментари от страна на Goldman Sachs. През миналата седмица суровината отбеляза силно повишение, подкрепена от изказванията на Тръмп за инфраструктурните му проекти на стойност 1 трлн. долара.

Петролът забави понижението си, след като по време на вчерашната търговия поевтиня само с 0.2 на сто до 43.30 долара за барел. Сорт Брент достигна 44.43 долара.

Ръст за европейските пазари

Европейските индекси се повишиха, водени от доброто представяне на акциите на банките и минните компании. Europe Stoxx 600 се покачи с 0.2%, а индексът на сините чипове за Еврозоната Euro Stoxx 50 нарасна с 0.3%.

Samsung Electonics ще придобие Harman International Industries като стойността на сделката ще бъде 8 млрд. долара. С тази сделка южнокорейският технологичен гигант прави сериозен пробив на пазара за автомобилна електроника. Акциите на Harman International Industries се повишиха с 25.18% до 109.72 долара.
Подкрепи Economic.bg