Евтиният петрол е изгоден за световната икономика

От тази новина ще има и спечелили и загубили, заяви директорът на Международният валутен фонд Кристин Лагард

Евтиният петрол е изгоден за световната икономика
„Понижаването на цените на петрола е изгодно за световната икономика“, смята директорът на Международният валутен фонд Кристин Лагард.

По думите й като цяло това е добра новина за световната икономика, но от нея ще има и спечелили и загубили. Лагард призна още, че понижението на цените може да удари основните износители на петрол.

Директорът на Международния валутен фонд предупреди, че по-евтиният петрол застрашава растежа на икономиката на Русия. „Това представлява съществена заплаха за Русия и не само от икономическа гледна точка. Падането на цените на петрола създава крехкост и уязвимост и в Русия знаят това. Ще видим каква ще бъде тяхната реакция”, добави Лагард.

Според нея западните санкции и падането на разменния курс на рублата са едни от основните фактори за отслабване на руската икономика.

В края на миналата седмица страните от ОПЕК решиха да запазят производствените квоти. Решението бе взето въпреки спада в цените, достигнали многогодишен минимум вследствие повишеното предлагане и понижено търсене. В основата на силното поевтиняване на черното злато напоследък са най-вече два фактора: масираният добив чрез хидрофракинг в САЩ и завръщането на пазара на традиционно силни играчи като Либия, Ирак и Иран.
Коментари: 0