Facebook може да се раздели на европейски и американски

Ако регулаторният удар сработи, това може да създаде огромни предизвикателства пред технологичните компании в САЩ

Facebook може да се раздели на европейски и американски

Снимка: Unsplash

1312 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Facebook е изправена пред евентуална забрана за трансфер на данни на европейците към Съединените щати. Според експерти това би било „огромен удар“ за гиганта при социалните мрежи и потенциално да доведе до сериозни последици за други големи американски технологични компании.

Миналата седмица Върховният съд на Ирландия отхвърли оспорването на Facebook относно регулаторно разследване, което може да доведе до забрана на преноса на потребителска информация от Европейския съюз към САЩ.

Това се случи след знаково решение от върховния съд на ЕС, обезсилващо използването рамката за трансатлантическия обмен на данни Privacy Shield. Решението бе победа за Макс Шремс, австрийски активист в сферата на поверителността, който накара Facebook да преосмисли начина на обработка на данните за европейските граждани. Шремс твърди, че в светлината на разкритията на Едуард Сноудън американското законодателство не предлага достатъчна защита срещу следене от страна на публичните власти.

През септември Ирландската комисия за защита на данните (DPC) изпрати на Facebook предварителна заповед да спре да използва алтернативен инструмент, известен като стандартни договорни клаузи, за изпращане на потребителска информация от ЕС до САЩ. Facebook заяви, че тази мярка ще застраши европейските й операции и е осигурила временно замразяване.

Сега начинът, по който Facebook прехвърля данни от ЕС в Америка, отново е под заплаха. В четвъртък Върховният съд на Ирландия ще проведе кратко изслушване, на което се очаква да отмени блокирането на заповедта на DPC и разследването ѝ относно преноса на данни между ЕС-САЩ.

„Подобно на други компании, ние спазвахме европейските правила и разчитаме на стандартни договорни клаузи и подходящи предпазни мерки за данни, за да предоставим глобална услуга и да свържем хората, бизнеса и благотворителните организации“, коментира говорител на Facebook пред CNBC.

„Масов удар“

В случай, че Facebook бъде принуден да спре да предава информацията на европейците в САЩ, експертите смятат, че компанията вероятно ще трябва да обработва данните от ЕС в рамките на блока. Това има потенциала да засегне засегне много повече американски технологични фирми.

В действителност Facebook ще трябва да „раздели“ своята услуга на европейска и американска услуга“, каза Шремс.

Този ход „може да бъде огромен удар за модела на приходите на Facebook“, която има над 400 милиона активни потребители месечно в Европа, според Килиън Кийрън, основател и главен изпълнителен директор на стартъпа за поверителност на данни Ethyca.

Той изтъква също, че удърът върху гиганта може да отвори сериозни предизвикателства пред други американски компании да извършват международен бизнес. Особено засегнати ще са организациите с по-малко ресурси от Facebook, за които е по-трудно да се ориентират в правните процедури, каза още Кийрън.

Много американски интернет гиганти – включително Apple и Google – са създали свое европейско седалище в Ирландия.

Новината повишава залозите на американския бизнес да отговори на световните стандарти за защита на данните, не само за да спечели доверието на потребителите на пазара, но и - на по-фундаментално ниво - да може да изведе своя продукт на важни пазари“, коментира Кийрън.

Очаква се Европейският съвет за защита на данните скоро да издаде окончателните си насоки за това как предприятията трябва да се съобразят с решението на Съда на ЕС по отношение на международния трансфер на данни, използването на облак и отдалечена обработка.

Коментари: 0