Facebook спря новинарските публикации в Австралия

За неопределено време – докато не реши конфликта около медийното законодателство

Facebook спря новинарските публикации в Австралия

Снимка: Pixabay

616 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Facebook обяви, че блокира достъпа на медийно съдържание до нейната платформа в Австралия за неопределено време, предава Reuters. За местните потребители това означава, че няма да могат да споделят или да гледат австралийски или международни новинарски материали в най-голямата социална мрежа.

Повод за радикалната стъпка е внесеният през декември нов закон, според който интернет компании като Facebook и Google ще трябва да плащат отчисления, затова че разпространяват медийно съдържание с авторски права. Според правилата те следва да се договорят с местните издатели за размера на сумата, ако ли не това може да направи арбитър. При нарушения подлежат и на глоби. 

От Facebook коментираха, че законодателното предложение е „проява на основно неразбиране“ за отношенията между компанията и издателите. Според гиганта медиите доброволно публикуват връзки към своите статии в нейната социална мрежа и печелят от това.

Решението на Facebook беше разкритикувано от редица австралийски медии, депутати и защитниците на правата на човека, след като стана ясно, че официалните здравни страници, тези за аварийна помощ и предупреждаващи за бедствия също са изтрити.

„Действията на Facebook бяха ненужни, тежки и ще навредят сериозно на репутацията ѝ“, заяви политикът Джош Фриденберг.

Той добави, че по време на преговорите си с главния изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг не е имало признаци от негова страна за подобни действия. „Разговорът ни беше конструктивен и очертаваше нормите, които ще следваме“.

По-рано Google също заплаши да предприеми драстични мерки и да спре достъпа на потребителите до търсачката си. Междувременно успя да сключи няколко предварителни сделки с различни медийни компании в опит да се застрахова от негативни последици. Сред договорилите се с гиганта е News Corp, която казва, че от сключената сделка „ще получаваме значителни плащания“.

Към момента Google отказа да коментира решението на Facebook или собствените си бъдещи действия.

От правителството заявиха, че ще изискат или ако се наложи ще принудят Facebook и Google да сключат сделки с новинарските бюра, чиито връзки насочват трафика към техните платформи – „или ще бъдат подложени на принудителен арбитраж, за да се договори цена“.

Подкрепи Economic.bg