Всяка четвърта фирма в Обединеното кралство планира съкращения

Бизнесът настоява правителствените стимули да бъдат удължени и след април

Всяка четвърта фирма в Обединеното кралство планира съкращения

Снимка: Pixabay

904 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Една четвърт от британските компании планират съкращения, в случай че финансовият министър Риши Сунак не удължи правителствените стимули за бизнеса, засегнат от COVID мерките, и след април, предава Reuters. 

Сунак трябва да представи годишния бюджет на 3 март, който обеща да бъде изцяло съобразен с нуждите на бизнеса. През януари министърът заяви, че правителството вече е изплатило милиарди евро към засегнатите бизнеси. По думите му „удължаването на някои програми ще доведе до сериозно забавяне в икономическото възстановяване на страната“.

Припомняме, че Великобритания влезе в трета национална блокада миналия месец, което принуди училищата, повечето фирми, ресторанти, барове и търговски центрове да останат затворени.

61% от фирмите в страната са претърпели спад в продажбите си, сочат данните от проучване на BBC. 25% от бизнеса е заявил, че ще трябва да съкрати персонал. Също толкова фирми планират да намалят работните часове на служителите си, ако държавните помощи не бъдат удължени и след април.

До средата на декември по програмата за запазване на работници и служители правителството е изплатило 64 млрд. долара, което е най-скъпата единична мярка за икономическа подкрепа.

„Изключително важно е правителството на Обединеното кралство да поддържа фирмите, които са засегнати от кризата. Издърпването на щепсела сега ще бъде огромна грешка и би означавало заличаване на вече похарчените милиарди, които помагат на фирмите да оцелеят“, заяви генералният директор на BCC Адам Маршал.

Бизнесът обаче е обнадежден, след като вчера Борис Джонсън обяви, че започва поетапно разхлабване на мерките в страната. Планът за отваряне на британската икономика ще бъде плавен, поясни той и добави, че ще започне от март.

Подкрепи Economic.bg