Facebook знае как движите мишката и колко батерия и памет ви остават

Социалната мрежа разкри всички начини, по които записва информация за потребителите

Facebook знае как движите мишката и колко батерия и памет ви остават

Снимка: БТА

Facebook разкри всички начини, по които записва информация за потребителите. Те са описани в подробен доклад с обем от над 200 страници. Документът идва два месеца след явяването на съоснователя и изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг пред американския Конгрес във връзка със скандалното изтичане на данни, използвани от Cambridge Analytica за политически цели

Тогава Зукърбърг така и не удовлетвори напълно законодателите в САЩ. Сега компанията депозира пред властите своя доклад, базиран на подадени от депутатите писмени въпроси. 

Някои от посочените в документа инструменти не бяха изненада за никого. Става дума за проследяването на неща като времето, прекарано във Facebook или дали се извършват покупки чрез сайта. 

Други похвати обаче будят интерес и хвърлят нова светлина върху огромния мащаб на мониторинговата машина на социалната мрежа. 

По-долу са изброени някои от най-изненадващите начини за събиране на данни за потребителите, селектирани от Business Insider: 

  • Facebook записва движенията на мишката ви. Това помага на компанията да разпознае, че не сте робот.
  • Друг начин, по който Facebook може да ви идентифицира като човек, е, като проследи дали прозорецът, в който е отворена, е на преден или заден план. Ако е на заден и се извършват действия, то това подсказва за механизирана дейност. 
  • Facebook събира много данни за устройствата ви, включително нивото на батерията, силата на сигнала и оставащото място за съхранение на данни. 
  • Типът операционна система, браузърът, имената на файловете и плъгините, според компанията, също са честна игра в процеса на събиране на данни. 
  • Facebook знае и кой е вашият мобилен оператор, доставчик на интернет услуги и IP адрес, както и данните за „бисквитките“, часовата зона и скоростта на интернет връзката. 
  • Но не сте сами в това. Компанията казва, че „в някои случаи“ следи дори устройствата около своите потребители или тези, намиращи се в същата мрежа. Според Facebook по този начин тя помага на човек да споделя видеоклип от телефона към телевизора например. 
  • Сигналите на устройството ви също са под наблюдение, включително Bluetooth и информация за близките точки за достъп до Wi-Fi. Близките „клетъчни кули“ също са видими за Facebook. 
  • Ако не заключите настройките на телефона си, Facebook ще събира данни за вашето GPS местоположение, информация за камерата и снимките
  • Ако потребителят реши да синхронизира своите Android устройства, Facebook проследява и неща като входящи обаждания
Коментари: 0