Фандъкова: Основният акцент в бюджета на София са мерките срещу мръсния въздух

Ще увеличим заплатите на медсестрите в училищата и детските градини, каза столичният кмет

Фандъкова: Основният акцент в бюджета на София са мерките срещу мръсния въздух

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Основните акценти в бюджета на София за 2020 г. са мерките срещу мръсния въздух в столицата, административната реформа, дигитализацията и увеличаването на заплатите на определени професии, за които има отговорност общината. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Бюджетът представлява отражение на управленската програма, която само преди два месеца защитихме пред софиянци. Няколко важни задачи - по-усилена работа в кварталите, повече мерки и повече средства по-скоро за мерките за по-чист въздух, административната реформа и дигитализацията“, каза Фандъкова.

По думите ѝ трябва да се обърне специално внимание на инвестициите в градския транспорт и довършването на метрото. „Имаме и нова важна задача - въвеждането на довеждащия транспорт, т.е. с пускането на третата линия на метрото да можем да осигурим и малки електрически автобуси в кварталите, които да подпомогнат хората да стигнат по-лесно до метрото“, каза още столичният кмет

„Втората важна задача, освен инвестициите, е увеличаване на заплатите на определени професии, за които има отговорност общината. Вие знаете, че държавата увеличи значително средствата за образование, за повишаване заплатите на учителите. Има и средства за увеличава не заплатите на социалните работници. Това, което залагаме ние от нашия бюджет, е увеличение на заплатите на медицинските сестри, които работят в детските ясли и градини и в училищните здравни кабинети“, заяви Йорданка Фандъкова.

Кметът на София каза, че досега заплатите на сестрите в училищата и детските градини са били доста ниски и получават най-голямото процентно увеличение за следващата година.Увеличение ще има и в заплатите на шофиорите от градския транспорт, каза още тя.

Припомняме, че преди няколко дни Столична община обяви своя бюджет за 2020 г., който се оказа е в размер на рекордните 1.7 млрд. лв. Сумата е с 80 млн. лв. повече от бюджета на общината за 2019 г.

Над 650 млн. лв. са предвидени за издръжка за дейностите по здравеопазване, култура, образование и сигурност. Над 134 млн. лв. общината осигурява за съфинансиране на градския транспорт. Капиталовата програма на общината е на стойност 471 млн. лв. като от тях над половината са средства, вече защитени по различни европейски проекти, посочи Фандъкова.

Коментари: 0