Биткойн инвеститорите трябва да са готови да загубят всичко

Това предупреди Британският орган за финансово поведение

Биткойн инвеститорите трябва да са готови да загубят всичко

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британският орган за финансово поведение (FCA) предупреди всички инвеститори в криптовалути, в този число биткойн, да бъдат готови да загубят всичките си пари, ако влязат на този пазар в момента, предава CNBC. Регулаторът поясни, че свързаните с тях кредитни продукти вървят ръка за ръка с „много високи рискове“. Коментарът идва след поредната проява на силна волатилност в цената на дигиталните единици.

„FCA е наясно, че някои фирми предлагат инвестиции в криптоактиви или заеми свързани с криптоактиви, които обещават висока възвръщаемост. Но ние сме длъжни да предупредим, че ако потребителите инвестират в тези видове продукти – те трябва да бъдат готови да загубят всичките си пари“, заяви регулаторът.

Предупреждението от FCA идва, след като на пазара на криптовалути беше отчетена „дива волатилност“ последните дни. Днес в ранните часове биткойн и други виртуални валути се сринаха и изтриха около 170 милиарда долара от общата пазарна стойност на всички криптовалути взети заето.

Преди това пък биткойн отчете дълга положителна сесия, в края на която надмина курс от 41 хил. долара за брой.

„Инвеститорите все по-често възприемат цифровия актив като хедж срещу инфлацията – подобно на златото – по време на безпрецедентни стимули от страна на правителствата“, поясняват от FCA.

Бързият възход на биткойн накара много анализатори да смятат, че това е един балон, който скоро ще се пукне. Голяма част от тях заявиха, че инвестициите в него трябва да бъдат по-умерени и премислени.

„Регулаторът явно е загрижен, че високите рискове, които вече са присъщи на криптоактивите, се усложняват от измамната дейност, както и от нерегулираните фирми, таргетиращи потребителите с маркетингови похвати, които подчертават ползите, но не и потенциалния недостатък на инвестирането в криптоактиви“, заяви Лейт Халаф, финансов анализатор в AJ Bell.

От FCA заявиха, че потребителите трябва да бъдат по-информирани преди да инвестират и да не се осланят само на слухове.

„Както при всички високорискови спекулативни инвестиции, потребителите трябва да се уверят, че разбират в какво инвестират. Трябва да са наясно с рисковете, които поемат и с всякаквите регулаторни защити, които се прилагат“, поясняват още от регулатора.

Коментари: 0