Fiat е близо до сделка за спасителен държавен заем

Италианската компания се опитва да оцелее след спирането на дейността заради държавните блокади

Fiat е близо до сделка за спасителен държавен заем
548 ~ 1 мин. четене

Италианският министър на икономиката Роберто Гуалтиери заяви в петък, че е положително, че правителството и автомобилният консорциум Fiat Chrysler Automobiles могат да постигнат споразумение за предоставяне на компанията на държавен заем.

„Тази гаранция се заплаща и така държавата ще реализира печалба. Ако операцията бъде финализирана, което предполагам, че ще бъде факт, аз се надявам, че италианската държава ще спечели 150 милиона евро“, каза Гуалтиери.

Преди няколко дни заместник-министърът на икономиката Лора Кастели подчерта важността на "Фиат" за италианската автомобилна индустрия, тъй като компанията "осигурява работни места" и поради това "се нуждае от подкрепа".

През миналия уикенд италианският премиер Джузепе Конте пък заяви, че компанията Fiat Chrysler има право да кандидатства за държавно гарантирани заеми, тъй като в нея работят хиляди хора от страната, въпреки че юридическата ѝ база се намира в чужбина. Италианско-американската група потвърди в събота, че италианското й звено работи с управляващите, за да получи държавни гаранции от фонда за 6,3 млрд. евро, предназначен да помогне на автомобилната индустрия на Италия, състояща се от около 10 000 малки и средни предприятия.

Схемата за подкрепа на автомобилната индустрия е част от спешните мерки, които италианското правителство предоставя на разположение на бизнеса в страната. То предложи ликвидност на стойност над 400 млрд. евро и банкови заеми на компаниите, засегнати от пандемията.

Подкрепи Economic.bg