Финансовата инспекция влиза на проверка в МОСВ

За дефицита в бюджета на министерството алармира служебният министър Асен Личев миналата седмица

Финансовата инспекция влиза на проверка в МОСВ

Снимка: БТА

952 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) проверява Министерството на околната среда и водите (МОСВ) заради огромния дефицит в бюджета на ведомството, управлявано до 12 май от Емил Димитров-Ревизоро. За "дупката" от 10 млн. лв., натрупана за по-малко от 5 месеца, съобщи служебният министър Асен Личев преди няколко дни, когато представи приоритетите на министерството.

От МОСВ уточняват в публикувано съобщение на сайта си, че 8.5 млн. лв. са от просрочени задължения, станали недопустими по проект, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“. Други 2.1 млн. лв. са заради сключен договор с неосигурено финансиране от страна на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС).

„Бюджeтът нa MOCB e 64.5 млн. лв. Kъм днeшнa дaтa гo зaвapвaм c 10 млн. лeвa дeфицит, ĸaтo тaĸъв имa и oт 24 млн. лв. в Πpeдпpиятиeтo зa yпpaвлeниe нa дeйнocтитe пo oĸoлнaтa cpeдa (ΠУДOOC), ĸoeтo имa бюджeт oт 70 млн. лв.“, коментира тогава Личев. Той допълни, че парите са изхарчени от предишното управление и че част от средствата, предвидени за опазване на околната среда, са били пренасочени за справяне с епидемията от коронавирус.

Личев съобщи, че липсват основни политически и стратегически документи, но и че България може да бъде глобена от Европейската комисия заради мръсния въздух.

Коментари: 0