Финансовите пазари започват седмицата от силни позиции

В САЩ и Европа са обнадеждени от силните финансови отчети за третото тримесечие и от напредък в преговорите между САЩ и Китай

Финансовите пазари започват седмицата от силни позиции

Снимка: БТА

Финансовите пазари започват седмицата от силни позиции, след като в петък ценните книжа поскъпнаха на фона на позитивните резултати от финансовите отчети и нагласите на инвеститорите в сезона на третото тримесечие на 2019 г. Допълнителна подкрепа за възходящото движение на акциите дойде от развитието в търговските отношения между САЩ и Китай. По думи на търговския представител на САЩ двете страни са много близко до окончателно завършване на сделката.

Индексът S&P 500 напредна с 0.41% до достигане на 3022.55 пункта, като достигна до нов исторически максимум. Най-добре представилият се сектор, част от широкият индекс, беше технологичният, който добави 1% в петъчната търговия. Печалбите бяха поведени от акциите на Intel, които поскъпнаха с 8.1 на сто след отлични финансовия отчети за трето тримесечие на годината и по-добри от очакваните прогнози за Q4. Индустриалният индекс Dow Jones завърши деня с 152.23 пункта по-високи до 26958.06, докато Nasdaq Composite се изкачи с 0.70% до 8243.12 пункта.

Ситуацията в Европа беше сходна с тази в САЩ, като основен двигател на положителните резултат бяха данните от финансовите отчети за третото тримесечие и развитието на преговорите САЩ-Китай. Инвеститорите също така следяха внимателно развитието на Brexit,  след като наближава крайната дата Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври. Последните новини намекват обаче, че е възможно трето отлагане на Brexit, през който период да бъдат проведени предсрочни избори. Напрежението в Парламента направи инвеститорите по предпазливи към рисковите активи във Великобритания, което понижи индекса FTSE 100 с 0.05% до 7324.47 пункта. Бенчмаркът в Европа от своя страна прибави 0.17 процента към стойността си до 12894.51 пункта.

В петък цената на златото записа слаб ръст от 0.08% до 1504.40 долара за тройунция, след като инвеститорите се насочиха към рисковите активи. За сметка на това паладият се изкачи до исторически връх при $1760, а среброто поскъпна с 1.37% при цена от $18.04. През изминалия ден петролът записа най-голямото си поскъпване за повече от месец след данните за свиване на запасите в САЩ и новините, че OPEC може да подпишат споразумение за допълнително ограничаване на добива. Лекият суров петрол се търгуваше при цени от 56.64 долара за барел, докато сортът Брент затвори деня малко под $62.

Goodyear Tire and RubberЕдин от водещите производители на гуми и каучукови продукти Goodyear формира обръщащ модел „Глава и рамене“, при която се очаква формиране на нов възходящ тренд. Пробивът над вратната линия при  $14.50 даде сигнал за покупка, след което последва поскъпване до 200 дневната средна. Силното ниво на съпротива, може да окаже натиск върху цената, докато пробив над нея ще даде възможност да продължи развитието на възходящото движение.

EUR/USDСлед силното поскъпване на единната валута до 1.1200, EUR/USD се намира в низходяща корекция, което  понижи котировките до 100 периодната средна и възходящата тренд линия. Нивото на подкрепа би трябвало да ограничи спада до психологическото ниво 1.11 и да видим възстановяване на основния възходящ тренд. повишение на индикатора Стохастик над зоната на свръх продаден пазар може да засили купувачите, което ще доведе до бързо поскъпване.

PalladiumСлед достигане до по-висок максимум паладият формира обръщащ модем – дивергенция, който може да даде начало на корекция след дългосрочното възходящо движение. Пробив под 50 периодната средна ще даде сигнал за засилване на продажбите и е добър момент за влизане в къса позиция с ниво за ограничаване на загубите 1750.

CAC 40Френският индекс прави пробив на зоната на съпротива 5600 – 5700, което е сигнал, че пазарът има още сила да повиши стойността на индекса. Възходящото движение остава в сила до последващо понижение под нивото от 5600 пункта или пробив под тренд линията.  Индикаторът MACD показва, че възходящото движение има потенциал за развитие, но формиране на дивергенция би сигнализирало за отслабване на импулса и обръщане на движението.
Коментари: 0