Семейството на шефа на АПИ получи поръчката за ремонт на Националната библиотека

„Биад-С“, на децата на шефа на Пътната агенция, ще изпълни поръчката срещу 782.4 хил. лв.

Семейството на шефа на АПИ получи поръчката за ремонт на Националната библиотека
Автор: Вероника Тонева
Фирмата „Биад-С“, в която равни дялове притежават децата на председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Светослав Глосов, е спечелила поръчката за ремонт на покрива на Националната библиотека в София. С по 50% дял в дружеството са Диана Глосова и Апостол Глосов, а фирмата  ще ремонтира библиотеката срещу 700 хил. лв., пише "Капитал". Договорът е подписан на 5 ноември 2018 г.

Интересното в случая е, че в конкурса са се явили три фирми, но реално остава само „Биад-С“, тъй като при другите две са открити нарушения. Обществената поръчка за ремонт на покрива на библиотеката е публикувана на 6 юни 2018 г. На нея се явяват – ДЗЗД „Национална библиотека“, „Реставрация“ и „Биад-С“.

Проблемът с първата фирма е бил липсващ надпис на един от пликовете в ценовата оферта, както и липсващо описание и номерация на частите от техническата оферта. Втората компания е отстранена, защото е подала ценовата си оферта в прозрачен плик. Трябва да се отбележи, че „Реставрация“ има опит в провеждането на обществени поръчки - печелила е търг за ремонт на читалище в Радомир.

И така печеливша остава „Биад-С“.

Връзката на семейство Глосови с ремонта на библиотеката е още по-силна. Оказва се, че техническият паспорт на сградата е изготвен от обединение от две фирми, едната от които е „Глоса“ ЕООД, собственост на жената на инж. Глосов - Зина Иванова–Глосова. Поръчката за изготвяне на паспорта е спечелена на 15 септември миналата година, а стойността ѝ е 57 хил. лв. без ДДС. Проектът е свързан и е част от документацията в търга за ремонт на покрива на сградата.

През юни инж. Светослав Глосов бе назначен на поста председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" на мястото на инж. Дончо Атанасов. Тогава той обясни, че конфликт на интереси с неговите фирми няма. "Никога фирми, които съм управлявал или съм имал участие, не са работили по обекти на инфраструктурата, свързани с Агенция „Пътна инфраструктура“, уточни той. 

Преди да влезе в редиците на АПИ, Глосов бе председател на Строителната камара. 
Коментари: 0