Fitch: Проверката в ББР не влияе на рейтинга ѝ засега

Ако бъдат открити съществени нарушения обаче това ще бъде много тежко за репутацията ѝ

Fitch: Проверката в ББР не влияе на рейтинга ѝ засега

Снимка: Красимир Свраков

420 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Оценката от Fitch Ratings за Българската банка за развитие (ББР) не е засегната от започналата проверка в нея от страна на икономическото министерство и БНБ относно практиките на кредитиране на банката. Причината е, че рейтинговата агенция не очаква промяна в подкрепата за ББР от страна на правителството.

Ако обаче бъдат установени съществени нарушения в работата на финансовата институция, репутационните щети могат да натежат върху способността на банката да изпълни мандата си за развитие или да привлече международно финансиране. Това от своя страна вече може да доведе до умерени отрицателни последици за рейтинга в средносрочен план, прогнозира в своя позиция Fitch Ratings.

Хипотетично рейтинговата агенция казва, че ако бъдат установени загуби, засягащи капитала на ББР, и държавата не ги покрие или ако се стигне до намаляване дела на отпуснатите от нея заеми с държавни гаранции или свързани с държавата кредити, то не е изключено в средносрочен план рейтингът ѝ да бъде понижен с една стъпка под този на България (BBB с положителна перспектива).

Според Fitch правителството е много склонно да предостави допълнителна подкрепа на ББР в случай на нужда, тъй като тя е пълна държавна собственост, финансирането и кредитирането ѝ в значителна степен са гарантирани от държавата, а и тя може да играе „роля в провеждането на държавни политики в икономиката ѝ“.

Припомняме, че проверката в ББР бе инициирана, след като стана ясно, че осем фирми са получили кредити за близо 1 млрд. лв. Заради разкритието бяха уволнени и двама от членовете на Надзорния съвет на банката - Митко Симеонов и Велина Бурска. Очаква се тази седмица БНБ да одобри и техните предложени от министерството на икономиката заместници.

Подкрепи Economic.bg