Фон дер Лайен видя светлина в тунела на преговорите

Председателят на ЕК смята, че европейските лидери са показали воля за постигане на споразумение за разпределението на парите

Фон дер Лайен видя светлина в тунела на преговорите

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен заяви, че лидерите на ЕС са решени да постигнат съгласие относно дългосрочния бюджет на блока и плана за икономическо възстановяване. Преговорите в Брюксел продължават вече четвърти ден, а досега почти липсват сигнали, че могат да завършат успешно.

„Те (лидерите на ЕС – бел. ред.) показват ясната воля за намиране на решение“, каза Фон дер Лайен при пристигането си за четвъртия ден на преговорите, цитирана от Reuters. „Аз съм положително настроена за днес. Все още не сме там, но нещата се движат в правилната посока.“

Припомняме, че предишните три дни не се постигна никакъв напредък в преговорите и дори се стигна до напрежение между отделните лидери. „Спестовниците“ не са склонни да плащат, без да са сигурни за какво, а най-нуждаещите се от пари настояват за свобода при разходването. Германия и Франция, които също ще са сред големите донори, настояват за бърза сделка, а Еманюел Макрон дори вчера изгуби търпение и възникна спор с нидерландския му колега Марк Рюте.

От другата страна са държави като Полша и Унгария, които ще са нетни бенефициенти на следващия дългосрочен бюджет на ЕС и спасителния план, но те не желаят да им се поставят условия за свобода на медиите, независима съдебна система и върховенство на закона.

От изказванията на българския премиер досега стана ясно, че България подкрепя „пестеливите“ богати държави и е готова да приеме условията им. Страната ни, поне според първоначалния план, се надяваше на 15 млрд. евро в рамките на следващите 7 години. Но е много важно какво ще е съотношението на заемите и грантовете в Плана за подкрепа.

Коментари: 0