Forbes нареди българин до Зукърбърг сред 30-те топ иноватори на десетилетието

В чест на 10-ата годишнина на списъка на „30 под 30“ изданието избра най-ярките 30 звезди за всички времена

Forbes нареди българин до Зукърбърг сред 30-те топ иноватори на десетилетието

Снимка: Forbes/Скрийншот

1612 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Съоснователят на нашумялото приложение за търговия с акции Robinhood – Влад Тенев, стана част от т.нар. „виртуална зала на славата“ на списание Forbes. В чест на 10-ата годишнина на списъка си „30 под 30“ изданието избра най-ярките 30 звезди за последното десетилетие. В листа влизат 30 личности, които се смятат за най-запомнящите се млади революционери в своята сфера.

Тенев е част от класацията заедно с другия съосновател на Robinhood Байджу Бхат, с когото през 2013 г. стздават платформата. Тя се счита за иновация на пазара поради възможността за търговия с акции без такса, благодарение на което демократизира брокерската индустрия и я революционизира.

В своята бележка за двамата Forbes припомня, че когато те попадат в известния списък „30 под 30“, стартъпът е оценен на 250 млн. долара. В момента платформата може да се похвали с над 22 милиона акаунта. Компанията стана публична през юли и постигна пазарна капитализация от около 25 млрд. долара.

И двамата съоснователи вече са милиардери, като именно Тенев стана първият българин в списъка на Forbes за най-богатите хора в света по-рано тази година.

Цитатът, с който двамата създатели на Robinhood са представени от Forbes е:

Младите не чувстваха, че светът на инвестициите е за тях. Изградихме Robinhood за такъв тип клиенти“.

Във „виртуалната зала на славата“ наред с Тенев и Бхат попадат още най-младият нобелов лауреат Малала Юсуфзай, шестима директори на социални медии, сред които и Марк Зукърбърг,  двама „криптокрале“, най-добре печелещата спортистка Наоми Осака и още познати имена като ЛеБрон Джеймс и Риана.

В списъка присъства и създателят на криптовалутата етер Виталик Бутерин. Той е включен в „30 под 30“ на едва 23-годишна възраст, когато пазарната капитализация на монетата се оценяваше на около 30 млрд. долара, а неговото богатство – на 400 млн. долара. Оттогава общата ѝ стойност рязко е нараснала до общо 560 млрд. долара, а личното богатство на вече 27-годишния Бутерин според оценки на Forbes е скочило до 1.4 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg