Ford купи компанията за споделяне на електрически скутери Spin

Автомобилният гигант планира агресивна експанзия в повече от 100 града през следващите 18 месеца

Ford купи компанията за споделяне на електрически скутери Spin

Снимка: Spin

Автомобилните компании залагат все повече на велосипеди и скутери, за да са подготвени за новите трендове в мобилността.

Ford съобщи днес, че е придобила компанията за споделяне на електрически скутери Spin, превръщайки се в поредния производители на автомобили, който инвестира в електрически скутери и велосипеди.

Според Axios придобиването е на стойност 40 млн. долара.

Автомобилният гигант планира агресивна експанзия в повече от 100 града през следващите 18 месеца, според Съни Мадра, вицепрезидент на Ford X, дъщерна компания, която развива нови услуги за мобилност. 

Ford вижда скутерите като евтин и достъпен начин за придвижване в градовете без да замърсявате, задръствате трафика или да имате трудности при паркиране, съобщава CNN Business.

Базираната в Сан Франциско Spin стартира услугата си за отдаване на велосипеди преди малко повече от година и след това се пренасочи към скутерите, което се оказа по-изгоден бизнес. Сега компанията работи в 13 града и университетски кампуси и стартира в Детройт днес. Но все още не успява да достигне конкурентите Bird and Lime, които бързо се разраснаха, получиха финансиране от стотици милиони долари, а понякога навлизаха в нови градове с агресивна тактика.

Главният изпълнителен директор на Spin Дерик Ко каза, че присъединяването към Ford ще позволи на компанията по-дългосрочно планиране. 

Ford не е единственият автомобилен производител, който се насочва към алтернативни транспорти.

По-рано тази седмица GM обяви, че ще започне да продава електрически велосипеди през следващата година. Daimler ще пусне пилотно услуга за споделяне на скутери в няколко града в Южна Европа тази година и ще се разшири в Германия през следващата година, обяви говорител на компанията. 
Също миналата седмица изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск каза, че компанията му може да направи електрически велосипед.
Коментари: 0