Ford прави най-голямата си заводска инвестиция досега

Гигантът ускорява плановете за електрическа трансформация

Ford прави най-голямата си заводска инвестиция досега

Снимка: Ford

1792 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Ford Motor Co. и базираната в Южна Корея енергийна компания SK Innovations влагат 11.4 млрд. долара в изграждането на два нови огромни производствени кампуса за електрически превозни средства. Това е най-голямата единична инвестиция на американския автомобилен гигант в неговата 118-годишна история, отбелязва CNN.

Делът на Ford в инвестицията ще бъде 7 млрд. долара. Те са част от обявените по-рано 30 млрд. долара, които компанията каза, че ще похарчи до 2025 г. като част от плановете си за преминаване към е-автомобили. Според стратегията на гиганта до 2030 г. около 40% от продажбите му в световен мащаб ще са на изцяло електрически превозни средства.

Инвестицията на Ford и SK Innovations ще бъде разпределена в две локации – в Кентъки и в Тенеси, където ще бъдат изградени три завода за производство на батерии и фабрика за електрически камиони. В тях ще бъдат разкрити близо 11 хил. работни места.

Базата в Тенеси ще се нарича Blue Oval City – препратка към синьото овално лого на Ford. Тя ще се простира на 3600 акра площ, три пъти повече от тази на известния комплекс на River Rouge на Ford в Диърборн, Мичиган. Там ще работят 5800 души, като ще има завод за производство на батерии, съоръжения за рециклиране на акумулаторни материали, зони за доставчици на различни части и монтажен завод за изграждане на електрически камиони от серия F.

По-малкото съоръжение, което ще бъде построено в Кентъки, ще се нарича BlueOvalSK Battery Park и в него ще работят още 5000 души. Там ще се произвеждат литиево-йонни батерии в две еднакви фабрики, разположени една до друга. Тези два завода ще бъдат идентични по размер и оформление с третата фабрика за батерии в Тенеси.

И трите производства за батерии са проектирани да бъдат абсолютно еднакви“, коментира Лиса Дрейк, Главен оперативен директор на Ford.

Фабриките ще започнат производството на батерии и камиони през 2025 г., казаха ръководителите на Ford.

SK Innovations работи с Ford по производството на батерии.

Подкрепи Economic.bg