Франция рискува да направи COVID ваксините неефективни

Най-авторитетният здравен консултативен орган препоръчва удвояване на времето между първата и втората доза

Франция рискува да направи COVID ваксините неефективни

Снимка: БТА

Франция вероятно ще използва стратегията на Великобритания, изправена пред недостига на ваксини срещу COVID-19 и приближаващата вълна на новия по-заразен щам. Най-авторитетният здравен консултативен орган в страната препоръча на правителството  и държавните здравни власти да удвоят времето между поставянето на първата и втората доза - нещо, което според производителите може да направи ваксините неефективни.

Ваксини срещу коронавирус

Времето между първата и втората доза във Франция в момента е три седмици за хората в домовете за възрастни хора, които имат приоритет, и четири седмици за другите, като здравните работници например.

Haute Autorite de Sante (HAS) заяви, че отдалечаването на двете необходими ваксинации с медикаментите на Pfizer/BioNtech и Moderna ще позволи третирането на поне още 700 000 души в първия месец. „Нарастващият брой инфекции и тревожното навлизане на новите щамове изискват ускоряване на кампанията за ваксинация, за да се предотврати пиковата епидемия през следващите седмици“, се казва в изявление на HAS.

Агенцията заяви също, че макар да няма съгласие между различните страни за оптималния времеви интервал между поставянето на двете дози, изглежда разумно да се отложи втората с до шест седмици. Според експертите първата инжекция осигурява защита срещу коронавируса от 12-ия или 14-ия ден. От там добавят обаче, че е от съществено значение хората да получат и втора инжекция.

HAS е независим консултативен орган, чиито препоръки могат да вдъхновят държавната политика, но не се превръщат автоматично в действие.

Световната здравна организация (СЗО) заяви в началото на този месец, че хората задължително трябва да получат две дози от ваксината Pfizer/BioNTech в рамките на 21 до 28 дни, припомня Reuters.

Няколко страни обмислят начини за оптимизация на оскъдните доставки на ваксини срещу COVID-19, включително чрез увеличаване на интервалите на инжектиране или намаляване на дозите.

Във Великобритания регулаторите вече постановиха, че инжекциите могат да се прилагат с интервал от 12 седмици, въпреки че група британски лекари писаха до главния медицински директор на Англия, за да му кажат да намали интервала на шест седмици.

Pfizer и BioNTech предупредиха, че нямат доказателства, че ваксината им ще продължи да бъде ефективна, ако втората доза се постави повече от 21 дни след първата.

Коментари: 0