SpaceX отложи уникална по рода си мисия

Космическата компания на Илон Мъск отложи изстрелването заради неблагоприятни климатични условия

SpaceX отложи уникална по рода си мисия

Снимка: Twitter/SpaceX

Космическата компания SpaceX на Илон Мъск се отказа да изстрелва днес ракета със 143 сателита и друг полезен товар, като обяви, че ще опита отново в неделя.

„Поради неблагоприятното време се отказваме от днешния старт“, публикува компанията в Twitter и добави, че планира изстрелването на Falcon 9 „с 22-минутен прозореца в 10:00 ч. EST“.

Стартът днес беше с 42-минутен прозорец, отварящ се в 9.40 ч сутринта на Източното крайбрежие, според уебсайта на компанията. На борда имаше 133 търговски и правителствени спътника, заедно с 10 сателита Starlink.

Планираното изстрелване би било уникално, тъй като досега не са пращани в Космоса толкова много апарати само с една мисия, казват о компанията, надминавайки предишните 104-сателита, изстреляни през 2017 г. от индийския Polar Satellite Launch Vehicle.

Последната мисия на SpaceX идва след успешното изстрелване на 60 сателита Starlink, малка част от общо 42 000 изкуствени спътника, които SpaceX планира да изстреля, за да създаде супер бързата си глобална широколентова мрежа.

Коментари: 0