Франция заплаши държавите членки без върховенство на закона

Париж ще настоява за правни и финансови санкции за всички в ЕС, които не спазват демократичните правила

Франция заплаши държавите членки без върховенство на закона

Снимка: БТА

Франция ще настоява за санкции по Европейския възстановителен фонд („ЕС от ново поколение“) за държавите членки, които не спазват върховенството на закона.

Това обяви министърът по европейските въпроси на Франция Климент Боун в интервю за Financial Times. Той е категоричен, че помощта за отделните държави трябва да е под условие.

„Не е възможно да се обясни на френските, полските, унгарските и като цяло на европейските граждани, че можем да имаме финансова солидарност в Европа, без да се притесняваме за спазването на основните правила на демокрацията, свободата на медиите и равните права“, каза той.

Боун смята, че санкциите трябва да имат както правни, така и финансови последици.

Коментарът му следва отмяната на права в Унгария и Полша и на фона на продължаващите големи обвинения в корупция на най-високите нива в Чехия.

По време на тежките преговори за създаването на възстановителния фонд на ЕС на стойност 750 млрд. евро Унгария и Полша се противопоставиха на условията за върховенство на закона. Подобни гаранции искаха държавите от „пестеливата четворка“, водени от Холандия. Тогава се получи търкане между Марк Рюте и Бойко Борисов по тази линия. По време на вечерята след първия ден на преговорите българският премиер обвини нидерландския си колега, че иска да бъде полицаят на ЕС.

Условията на споразумението за създаването на фонда за подкрепа и на дългосрочния бюджет на ЕС отслабиха разпоредбите за правната норма, които трябваше да повишат отговорността на държавите членки, ако някои нарушават някои от демократичните норми, припомня EUobserver.

Държавите на ЕС работят по разпоредбите, а идеята е до края на годината да бъде постигнато споразумение за прилагането на разпоредбите, свързани с фонда.

Но последните събития както в Унгария, така и в Полша предполагат, че двете страни нямат намерение да се съгласят с каквито и да било правила, които могат да подкопаят или оспорят техните политики, които ограничават свободите на медиите или правата на отделни общности.

Ден след съгласуването на бюджета на ЕС и средствата за възстановяване, главният редактор на най-големия независим унгарски медиен портал Index.hu подаде оставка. Тя дойде, след като бизнесмен, близък с правителството на премиера Виктор Орбан, стана основен акционер в рекламната компания Index.hu, а друг се присъедини към ръководството на уебсайта, пише EUobserver.

Около 80 други журналисти в медията също подадоха оставка в знак на протест. Около три четвърти от рекламата от публични субекти се предоставя на проправителствени медии в Унгария.

Междувременно правителството на Полша затвърждава хомофобските си възгледи, тъй като градовете в цялата страна се обявяват за ЛГБТИ „свободни“.

Миналата седмица Европейската комисия спря безвъзмездните средства за шест полски града заради техните анти-ЛГБТИ мнения.

„Нашите договори гарантират, че всеки човек в Европа е свободен да бъде такъв, какъвто иска, да живее там, където му харесва, да обича когото иска и да се стреми да стигне толкова високо, колкото иска“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по въпроса.

Коментари: 0