Франция и Белгия издирват осми участник в атентатите

Днес се събират външните министри на ЕС, за да обсъдят ситуацията с ИДИЛ и бежанската криза

Франция и Белгия издирват осми участник в атентатите
184 ~ 1 мин. четене
Полицията в двете страни обяви за издирване 26-годишния Абделслам Салах, който е роден в Белгия. Той е заподозрян за участие в кървавите атаки на 13 ноември в Париж, при които загинаха над 130 души. Салах е описан като опасен и хората са предупредени да не се приближават до него и да не предприемат самостоятелно действия за залавянето му. Останалите седем атентатори загинаха.

Френският вътрешен министър обяви, че предстои да се докаже, че нападенията са били извършени от група лица, базирана в Белгия, която имала съучастници във Франция. Федералната прокуратура обяви, че  двама от атентаторите с френско гражданство са от Белгия. Единият е бил регистриран на адрес в Брюксел, а другият в предградието "Моленбек-Сен-Жан", предава БНР. "Моленбек отдавна живее в отричане на феномена "радикализация", който се настани в някои от кварталите на общината. ", заяви кметът на предградието. 

Във Франция продължава тридневният траур след жестоките терористични атаки в столицата. Междувременно се очаква в Брюксел да заседават външните министри на ЕС, които да обсъдят ситуацията с ИДИЛ в Сирия и бежанската криза. Днес приключва и срещата на Г-20 в Турция, като се очаква да се приеме текст, ограничаващ възможността чуждестранни терористи да се придвижват от държава в държава. Мерките предвиждат още споделяне на оперативна информация.

САЩ изрази пълната си подкрепа към Франция. Министерствата на отбраната на двете страни са договорили конкретни мерки за сътрудничество по време на проведен втори телефонен разговор от петък насам. 
Подкрепи Economic.bg