Г-20: Климатичните цели сега са още по-важни

Фокусът е поставен върху подпомагането на хората и икономиките за справяне с последствията от коронавируса

Г-20: Климатичните цели сега са още по-важни

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Световните лидери призоваха държавите да не изпускат от поглед климатичните цели заради пандемията от коронавирус. те препотвърдиха подкрепата си за Парижкото споразумение на фона на надеждите, че новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще присъедини отново страната към пакта, пише Bloomberg.

Участниците във втория ден на виртуалната среща на върха на страните от Г-20 обсъдиха изменението на климата в сесия, организирана от Саудитска Арабия, носител на председателството на форума. По-рано този месец САЩ официално излязоха от Парижкото споразумение, което обещава ограничения на замърсяването от изкопаеми горива, 

Членовете на Г-20 трябва да засилят борбата срещу изменението на климата и да продължат да играят водеща роля за постигане на пълно и ефективно прилагане на Парижкото споразумение“, коментира китайският президент Си Дзинпин.

Той, който обеща да направи страната си въглеродно неутрална до 2060 г., заяви, че Китай приветства плана за кръгова въглеродна икономика, или КВИ, предложен от Саудитска Арабия. Идеята му е да намали емисиите, като същевременно улавя и използва повторно парникови газове, произведени от изгаряне на въглеводороди.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп използва обръщението си към сесията, за да отхвърли отново споразумението от Париж, оправдавайки решението си да се откаже от него „за защита на американските работници“.

Споразумението от Париж не е предназначено да спаси околната среда, а за убиване на американската икономика. Отказах да предам милиони американски работни места и да изпратя трилиони американски долари на най-лошите замърсители на околната среда в света“, сподели Тръмп

Други лидери се изказаха в подкрепа на пакта и в по-широк смисъл на необходимостта да се поддържа инерцията по отношение на климатичните цели, дори когато икономиките по света са затруднени от пандемията от Covid-19.

Премиерът на Индия Нарендра Моди каза, че вниманието е поставено върху спасяването на хората и икономиките от въздействието на коронавируса. „Също толкова важно е да запазим фокуса си върху борбата с изменението на климата. С климатичните промени трябва да се борим по интегриран, всеобхватен и цялостен начин", заяви Моди.

Австрия подкрепя политиките за намаляване на емисиите, като остава напълно ангажирана с Парижкото споразумение и целите, които сме поели“, заяви Австралийският премиер Скот Морисън .

Италианският премиер Джузепе Конте, чиято страна поема председателството на Г-20 за 2021 г., заяви, че климатът ще бъде основният фокус за групата през следващата година. Сега лидерите на Г-20 се съгласиха в заключителното си изявление да "одобрят" КВИ, "като същевременно признават ключовото значение и амбицията за намаляване на емисиите".

Първоначално подходът за КВИ предизвика известен скептицизъм. Създаването на изцяло самодостатъчен производствен цикъл е практически невъзможно: Винаги ще са необходими някои нови материали и винаги ще се създават някои отпадъци. Изграждането на кръгова икономика също може да изисква високи предварителни разходи.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса подкрепи Парижкото споразумение, като в същото време призова усилията за смекчаване на изменението на климата да бъдат придружени от подкрепа за страните, засегнати от него.

Трябва да останем твърди в решимостта си да защитим нашите общества и планетата от влошаване на околната среда“, каза Рамафоса, който е ротационен председател на 55-членния Африкански съюз.

Коментари: 0