От днес големите ученици се връщат в класните стаи

Присъственото обучение за децата от 5 до 12 клас в областите Пазарджик, Монтана и Перник се възстановява

От днес големите ученици се връщат в класните стаи

Снимка: Pixabay

4187 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

От днес се възстановява присъственото обучение за гимназистите в областите Пазарджик, Монтана и Перник, като графиците вече са публикувани на сайтовете на училищата. Все повече учебни заведения обмислят подобна мярка за учениците от 5 до 12 клас въпреки пандемията и намаляващия капацитет на здравната система.

Образователното министерство предлага три варианта за хибридно обучение, за да се намалят рисковете от заразяване, като същевременно образователната дейност да продължи. 

Не се очаква подобрение на ситуацията затова смятаме, че учениците трябва да се редуват. Има изготвени примерни графици и план за спазване на здравните мерки. Не е добре едни и същи деца да се застояват до Коледа в електронна среда", коментира ресорният министър Красимир Вълчев.

Три варианта

Според първото предложение децата от 5 до 12 клас трябва да прекарат общо 40% в дистанционно обучение, а трите дни преди Коледа всички да се върнат в класните стаи. Също така може онлайн уроците да са 49% от учебното време, като това означава трите дни преди Коледа да са отново от разстояние. Третото предложение предвижда големите ученици да бъдат една седмица в клас, след това две седмици дистанционно обучение.

Очаква се след 27 ноември и София да предприеме подобни действия след заседанието на кризисния щаб. Администрацията споделя, че се мисли за бавно връщане на децата в класните стаи, като това се случи по специален график.

Трябва да мислим за поетапно връщане, ако ситуацията позволи, но не можем да върнем всички в училище едновременно", обяви кметът Йорданка Фандъкова в сутрешно предаване.

Подкрепи Economic.bg