Gallup: Българите масово не подкрепят мигрантите и помощите за ромите

77% са на мнение, че бежанците са заплаха за националната сигурност на страната ни

Gallup: Българите масово не подкрепят мигрантите и помощите за ромите
1816 ~ 2 мин. четене

Около 73% от българските граждани одобряват идеята да се забрани на хора от някои мюсюлмански държави да влизат в страната ни. Това показва проучване на изследователската компания Gallup International. На обратното мнение са 14% от участвалите в проучването, а 13% не могат да дадат отговор на този въпрос.

Спрямо данните от проучването става ясно, че българите масово са негативно настроени и към ромската общност у нас. Според 68% от респондентите трябва да се спрат всички здравни и социални помощи за ромите. 19% смятат, че придобивките за малцинствата не трябва да бъдат спрени, а 13% нямат мнение по въпроса.

В края на 2016 г. голяма част от българските граждани (77%) са на мнение, че бежанците са заплаха за националната сигурност на страната ни. През 2015 г. процентът е бил много по-нисък 47%, а през 2014 г. – 45%. Само 6% през 2016 г. не смятат, че бежанците застрашават сигурността ни, а 17% не могат да преценят.

В България според мнозинството от хората (75%) не е справедливо да се отделят пари от бюджета за бежанци. В края на 2015 г. на това мнение са били 61% участвалите в проучването. 10% от респондентите смятат, че хората в беда трябва да получават помощи, а 15% нямат отговор.

В тенденция с горепосочените резултати в България повечето хора не са съгласни с твърдението, че бежанците са хора изпаднали в беда и е човешко да им помагаме. В края на 2016 г. само 28% от участниците в изследването смятат така. Други 33% са на обратното мнение, а най-голям процент 39% не могат да преценят отговора си. За сравнение на този въпрос през 2015 г. 61% са отговорили, че трябва да се помага на бежанците.

Повечето българи 53% посочват, че опасността от терористична атака не променя бъдещите им планове, 30% се влияят от заплахата, а 17% не са дали отговор.

Идеята да се забранят абортите не одобряват 69% от запитаните, а 12% са съгласни, други 19% нямат мнение.

На въпроса, който от години касае Америка: Одобрявате ли, или не одобрявате всеки да има право да носи оръжие у себе си?, повечето хора (76%) отговарят, че не одобряват. 11% смятат, че е редно всеки да има право да носи оръжие, а 13% не могат да вземат решение. 

Проучването на Gallup International на тема „Хипотези по отношение на миграцията и тероризма" е проведено от 3 до 10 февруари 2017 г. сред 822 души в цялата страна – възложено, финансирано и проведено от Gallup International.

Подкрепи Economic.bg