Гаранционните срокове за пътищата ще бъдат увеличени

През 2019 г. ще бъдат стартирани инфраструктурни проекти за 3 млрд. лв., каза регионалният министър

Гаранционните срокове за пътищата ще бъдат увеличени

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2246 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Подготвя се промяна в нормативната уредба, с която ще увеличим гаранционните срокове при строежа и ремонта на магистрали, първокласни и второкласни пътища. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на Осмия дискусионен форум „Строителството през 2019 година – перспективи и предизвикателства“, предаде репортер на Economic.bg.

Министърът добави, че през 2019 г. ще стартират проекти за над 3 млрд. лв. и обеща да се поставя като приоритет качеството и контролът при изпълнението. Сред планираните проекти са магистрала „Хемус“ и скоростният път Видин-Ботевград, който свързва Дунав мост-2 и магистралите „Хемус“, „Струма“ и „Тракия“.

„Продължаваме изграждането на магистрала „Хемус“, прогнозираме предсрочно завършване на участъка между Ябланица и Боаза, както и между Буховци и Белокопитово. До края на годината ще бъдат пуснати обществените поръчки за още два етапа на „Хемус“. Имаме политическата воля част от тези проекти да бъдат изградени чрез публично-частно партньорство и тол системата“, каза Аврамова.

Министърът очаква строителството да бъде един от моторите на икономическия растеж през 2019 г. Тя обеща също така сред топ приоритетите ѝ да бъде пътната безопасност.

Регионалният министър обясни, че предстои „инвентаризация на магистралите“, която ще покаже какви мерки трябва да бъдат предприети за повишаването на безопасността и колко средства ще са необходими за това.

„Страната ни ще бъде голяма строителна площадка, на която под светлините на прожекторите ще строим пътища, тунели и мостове и ще разкрасяваме българските градове. Ще се модернизират българските училища, а МРРБ ще бъде не само лоялен партньор на бизнеса, но и безпристрастен коректив“, заяви Аврамова.

По думите ѝ ще бъдат обновени 53 училища, детски градини и университети в София. „16 образователни обекта, включително два университета в Пловдив, 20 обекта във Варна, 18 в Бургас, 12 в Русе, 8 във Враца, сред които и филиалът на Медицинския университет. Знам, че строителите чакат стартирането на проектите във ВиК отрасъла, които ще се финансират по ОП „Околна среда“. Процедурата за кандидатстване вече открита. Стойността на обектите, които ще се изграждат е над 1 млрд. лв. Очаква ни една добра и динамична година“, каза още Петя Аврамова.
Подкрепи Economic.bg