Гърция е уверена в успеха при преговорите с ЕС

ЕЦБ ще подкрепи гръцките банки

Гърция е уверена в успеха при преговорите с ЕС

Снимка: БГНЕС

3707 ~ 2 мин. четене

Гръцкото правителство е убедено, че на срещата с лидерите на Еврозоната ще се стигне до решение на основата на „уважението на принципите на Обединението на народи и държави и на демокрацията”. Това ще позволи на Гърция да се върне на пътя на развитието в еврозоната. Това се казва в съобщение от пресцентъра на посолството на Гърция у нас.

В понеделник се очаква извънредна среща на лидерите на 19-те страни от Еврозоната, на която ще бъде направен нов опит за намирането на изход за южната ни съседка. От Брюксел обаче предупредиха, че срещата на върха няма да реши като с магическа пръчка проблемите.

Свикването на среща на върха на ЕС на 22 юни е положително развитие по пътя към сключването на споразумение и гръцкото правителство работи интензивно за успеха на тази среща, пише още в съобщението.

Проблемът на Гърция не засяга само нея, а и бъдещето на самото европейско обединение като политически, социален, икономически и културен процес, добавят от посолството. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас е посочил днес в Санкт Петербург, че въпросът е в това дали ЕС ще предостави отново простор за развитие на социалното сближаване и на благосъстоянието.

В същото време Европейската централна банка внесе известно успокоение с решението си да вдигне още малко тавана на пряката европейска помощ за гръцките банки.

Поради опасения от фалит на държавата, само за последните 24 часа гърците са изтеглили един милиард евро от вложенията си.

Ябълката на раздора в преговорите е искането на кредиторите за намаляване на заплати и пенсии, което гръцкото правителство категорично отказва да направи.

В настоящия момент гръцкото правителство се стреми към споразумение, което да е устойчиво, социално справедливо и което да може да се справи с хроничните болести на системата, които са и основните причини за кризата, добавят от посолството.

Подкрепи Economic.bg