Гърция гони руски дипломати

Те са се опитали да разширят влиянието на Москва в страната

Гърция гони руски дипломати
580 ~ 1 мин. четене
Гръцкото правителство е решило да изгони двама руски дипломати и да забрани на други двама да влизат в страната. Причината е, че Атина обвинява дипломатите в намеса във вътрешните работи на Гърция и незаконни действия срещу националната ѝ сигурност, пише Kathimerini.

По-конкретно гръцките власти обвиняват руските дипломати, че са опитали да извлекат и разпространят важна за Атина информация, както и да подкупват гръцки държавни служители. Действията на руските дипломати обаче са се провалили.

Този случай извежда на преден план напрежение, което изглежда, че се трупало през последните две години, поради причини, свързани с регионалната сигурност.

Високопоставени източници от гръцката дипломация са потвърдили, че Атина настоява за незабавното експулсиране на двама руски дипломати, сред които е представител на руското посолство в Гърция.

Същите източници отбелязват, че ходът на гръцкото правителство идва след няколко координирани опита за разширяване на руското влияние в Гърция. Във въпросните опити е включена дейността на Империал-православното палестинско общество в северозападната ни съседка.
Подкрепи Economic.bg