Проучване: Хората намират света за по-опасен днес, отколкото преди 2 години

В допитването са участвали 10 000 души в 10 страни

Проучване: Хората намират света за по-опасен днес, отколкото преди 2 години

Снимка: БТА

328 ~ 1 мин. четене
Според повечето хора светът днес е по-опасен, отколкото беше преди две години. Нарастват страховете от политически мотивирано насилие и от оръжия за масово поразяване. Това показват резултатите от проучване на Фондация Глобални предизвикателства, проведено сред 10 000 души от 10 страни, предаде Ройтерс.

6 от 10 частници в допитването смятат, че конфликтите и ядрените или химическите оръжия са рискове, по който трябва да се действа незабавно, отколкото растежа на населението или климатичните промени.Конфликтите в Сирия, Йемен и Украйна, напрежението със Северна Корея и Иран заради ядрените им амбиции, бурните отношения на НАТО и Русия карат хората да се чувстват все по-несигурни.

Фондация Глобални предизвикателства насърчава дискусиите по най-големите заплахи за човечеството, които биха могли да унищожат над 10% от населението. Дискусиите се водят с цел намиране на решение на тези заплахи.

"Войната изглежда по-вероятна", казва Патрисия Луис, директор по въпросите на международната сигурност в мозъчния тръст Чатъм хаус. "Имаме доста голяма нестабилност, която е често пъти предшественик на войни", добавя тя, коментирайки резултатите от проучването.

"Две големи сили внасят смут в установения ред. Ние сме свидетели на инвазия на Украйна от Русия и виждаме как САЩ започва търговска война, скъсвайки споразуменията, към които ние останалите се опитваме да се придържаме", добавя анализаторката.
Подкрепи Economic.bg