Гърция избегна фалита

Кредиторите най-после се споразумяха с властите в Атина

Гърция избегна фалита
3593 ~ 1 мин. четене

Гърция, Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ се договориха за програмата за реформи на Атина срещу продължаване на програмата за макрофинансовата помощ, което ще даде възможност да бъде избегната опасността от фалит на южната ни съседка, съобщи европейски източник, цитиран от ТАСС.

"Постигната е договореност на Гърция с институциите. Проектът за документа ще бъде подготвен за поредното заседание на еврогрупата в средата на месеца", заяви той, предаде БГНЕС.

Това ще даде възможност на следващото заседание на еврогрупата да бъде прието решение за разблокиране на оставащите 7,5 млрд. евро помощ за южната ни съседка в рамките на втората програма за макрофинансова помощ и да се вземе решение за продължаване на подкрепата за Атина, когато тези средства свършат.

След официалното утвърждаване на всички тези решения от еврогрупата ще отпадне заплахата от фалит на Гърция.

Във вторник Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи размера на парите, които гръцките банки могат да заемат по линия на Програмата за спешна ликвидност ELA. ЕЦБ повиши с 500 млн. евро средствата, които Централната банка на Гърция може да раздаде на търговските банки до 80,7 млрд .евро от 80,2 млрд. евро, колкото бе сумата през последните 2 седмици.

„Гръцките банки все още разполагат с неизползван ликвиден буфер от около 3 млрд. евро“, твърди гръцки представител, пожелал анонимност. Според него европейските централни банкери са обсъждали, но са решили да оставят без промяна графика за намаляване на облигациите, които гръцките банки ползват като обезпечение в замяна на парите по линия на ELA.

Подкрепи Economic.bg