\"Гърция избегна най-лошото не от мъдрост, а от страх\"

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия

Цитат на деня:

\

Най-лошото за Гърция е било избегнато не заради проява на мъдрост, а от страх. Това обяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.

Страхът направи споразумението възможно, а след страха винаги идва облекчението, допълва той в интервю за белгийския печат. Юнкер коментира, че Гърция няма основание да се чувства унизена, тъй като ЕК е направила всичко възможно "да заглади ръбовете" в преговорите за изход от кризата.

Председателят на ЕК заявява, че се тревожи за бъдещето "на нещата". Уточнява се, че с тези думи Юнкер няма предвид единствено Гърция, а Европа, защото покрай последните кризи са станали по-видими пукнатините в солидарността.

Юнкер дава пример с въпроса за мигрантите на фона на провала в преговорите за разселването на малка част от тях на задължителна основа, както предлагаше комисията. Председателят на ЕК коментира, че старите демони, национализмът и страховете от другите (народи и граждани), все още са живи.

По думите му европейците не обичат Европа, защото европейската конструкция е изградена с желанието на народите, но се е превърнала в елитарен проект. Според него това обяснява пропастта между общественото мнение и действия на бюрокрацията на ЕС, пише БТА.

Коментари: 0