Гърция няма да приема условия за какво да използва парите от мегафонда на ЕС

Мицотакис отказва да подкрепи връщане към строгото наблюдение на страната му

Гърция няма да приема условия за какво да използва парите от мегафонда на ЕС

Снимка: БТА

Гърция няма да приеме строги условия от Европейския съюз относно усвояването на финансовата помощ за възстановяването на икономиката си от коронавируса, заяви премиерът Кириакос Мицотакис в интервю за Financial Times.

„Нацията ни узря много и ние искаме да направим нашите си собствени реформи“, коментира той.

Мицотакис допълни в интервюто, че няма да подкрепи връщане към строгото наблюдение на страната му, наложено от „тройката“ ЕС, Европейската централна банка и МВФ по време на дълговата криза.

Швеция, Финландия, Дания и Холандия се противопоставят на плановете на Европейската комисия за възстановителния фонд и настояват за т. нар. „условност“ за парите от ЕС, за да се гарантира, че те ще бъдат харчени за подобряване на конкурентоспособността. Германският канцлер Ангела Меркел, която подкрепя възстановителния фонд, твърди, че парите трябва да се използват като „гарант за бъдещето“ на всяка икономика.

Премиерът на Гърция заяви пред FT, че Гърция има много „агресивна програма за реформи“, която ще се съсредоточи върху „зеления преход“, „дигиталния преход“ и насърчаването на инвестициите отчасти чрез приватизационна програма.

Припомняме, че ЕК представи мащабен проект за възстановяване на икономиката на страните членки чрез предоставяне на грантове и дългосрочни заеми на стойност от 750 млрд. долара. По-късно стана ясно, че средствата ще бъдат отпускани след изготвяне на национален план за възстановяване и устойчивост, който трябва да допринесе за постигане на приоритетите, заложени в Европейския семестър.

„Това означава, че приоритетите на ЕС трябва да са претворени в резултати във всяка страна“, коментира тогава заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис.

В петък Мицотакис обяви нови мерки на стойност 3.5 млрд. евро в подкрепа на бизнеса, пострадал от блокадите, наложени за ограничаване на разпространението на коронавируса. Гърция излезе от дълга дългова криза през 2018 г. и се надяваше на силен растеж през 2020 г., но ограничаването на икономическата активност обърна тези очаквания с главата надолу. Очаква се гръцката икономика да се свие с около 8% до 10% тази година, преди да се възстанови през 2021 година.

Коментари: 0