Гърция обмисля таван на цената на бензина за някои острови

Регулаторът иска контрол над цените, тъй като на места те минават 2 евро за литър

Гърция обмисля таван на цената на бензина за някои острови
560 ~ 1 мин. четене

Нарастващите цени на горивата в южните острови на Егейско море накараха гръцките регулатори да обмислят въвеждането на двумесечна ценова граница. Решението им се очаква днес като периодът е съобразен с края на летния туристически сезон.

Гръцкото издание "Катимерини" посочва, че изследванията на енергийните регулатори показват, че шофьорите на Сикинос плащат за литър бензин 2.045 евро. На други острови цените също са прекалено високи - на Андрос, Милос и Наксос цените стигат 2 евро на литър.

Прекалено високи цени са отчетени и на други острови като Фурни, Икария и Самос, където литър бензин също се продава за над 2 евро.

Въпреки че стойността на петрола на световните пазари се понижава през последни дни до 73 долара, което е с 5 долара под най-високото ниво от преди месец, в южната ни съседка цените остават високи заради повишеното търсене.

В изявление Гръцката петролна асоциация (SEEPE) заяви недоволството си от предвижданите промени. Според тях при сравнението на цените на горивата на дребно трябва да се вземе предвид географското разположение, условията и различните начини за транспортитране на продуктите.

Гръцката асоциация отбелязва в своето съобщение, че трябва да се реши въвеждането на таван на всички етапи на пазара на горива, а не само на последния етап, т.е. на бензиностанциите.

Подкрепи Economic.bg