Гърция получи отсрочка за покриване на дълга

Южната ни съседка ще получи нов транш от спасителния заем

Гърция получи отсрочка за покриване на дълга

Финансовите министри на държавите от Еврозоната се договориха за отпускането на следващ транш от договорените през лятото на 2015 г. 86 млрд. евро спасителен заем за Атина. 

Досега страната не успя да получи 5 млрд. евро по кредита си заради несъгласия с кредиторите, които настояват за повече реформи. 

На срещата финансовите министри взеха още едно важно решение за Гърция, а именно разсрочване на дълга на южната ни съседка.

От Международния валутен фонд настояваха за пристъпването към такива действия като условие да участват в надзора на гръцките реформи. Според експертите в институцията, европейската страна няма възможност да върне всичките си задължения, натрупани до сега. 

За отпускането на нов транш обаче, властите в Атина също трябва да изпълнят някои условия. Те трябва да приемат законодателен план, според който държавни разходи да бъдат автоматично орязвани, в случай че вече приетите реформи не дават ефект.

В неделя късно вечерта в гръцкия парламент бе гласувана нова порция икономии, включващи орязване на бонусите за пенсиониране и увеличаване на данъците върху приходите. Новите мерки ще спестят 5.4 млрд. евро, което беше едно от условията, за което настояваха международните кредитори, за да отпуснат следващия пакет помощи.

По време на обсъжданията избухнаха сблъсъци между протестиращи и полиция пред сградата на парламента в Атина.

Коментари: 0