Гърция предупреди ЕС, че не може да поеме повече бежанци

Министърът по въпросите на миграцията отправи призив към ЕС за помощ

Гърция предупреди ЕС, че не може да поеме повече бежанци
Министърът по миграционната политика на Гърция Йоанис Мозалас предупреди Европейския съюз, че страната му няма възможност да поеме повече бежанци. В интервю за германското списание Spiegel той заявява, че досега Гърция е успявала да се справи с огромния поток от хора, но повече не може.

"Гърция вече понесе огромен товар. Досега сме приютили над 600 000 бежанци, което е сравнимо със ситуацията в Германия. Несправедливо е Гърция да се обременява със Дъблинското споразумение“, казва министърът.

Той изключи възможността Гърция да прилага регламента от Дъблин, който задължава първата държава в ЕС, на чиято територия е регистриран имигрантът, да остава там. Ако успее да премине границата и бъде хванат от властите на друга държава, бежанецът трябва да бъде върнат в първата държава, отново по силата на споразумението.

"Към този момент сме изчерпали възможностите си", каза Йоанис Мозалас и добави, че от договорените 32 000 бежанци само 10 000 са били преместени в други страни от ЕС.  "Ние не можем повече да приютяваме бежанци. Отправям призив към здравия разум на ЕС ", каза той.
Коментари: 0