Гърция се разбра с кредиторите за прегледа на спасителната програма

Страната ще намали прага за необлагаем минимум и разходите за пенсии

Гърция се разбра с кредиторите за прегледа на спасителната програма
476 ~ 2 мин. четене
Гърция е постигнала споразумение с кредиторите си от Европейския съюз и Международния валутен фонд по ключови реформи, касаещи трудовия пазар, съкращаването на разходите и по енергийните въпроси. Така страната вече е по-близо до постигането на предварителна сделка с ЕС относно прегледа по изпълнение на третата спасителна програма преди срещата на финансовите министри от еврозоната на 7 април, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки източници, близки до преговорния процес. 

Според двама неназовани представители на ЕС, запознати с преговорния процес, Гърция ще намали разходите за пенсии с до 1% от БВП през 2019 г. В същото време властите в Атина са се съгласили да намалят и прага на необлагаемия годишен минимум до около 6000 евро, за да бъдат спестени допълнително средства, равняващите са на още 1% от БВП. 

Относно реформите, касаещи пазара на труда, Гърция няма да бъде принудена да либерализира и занапред масовите съкращения, така като първоначално са поискали от Международния валутен фонд. Колективното договаряне, което вече беше частично отслабено като част от необходимите реформи, заложени в спасителната програма през 2012 г., се очаква да бъде възобновено, след като настоящата програма за финансова помощ приключи в средата на 2018 г. 

Гърция рискува да изпадне в неплатежоспособност, ако в скоро време не бъде постигнато окончателно споразумение относно прегледа на третата спасителна програма. През следващите няколко месеца предстоят редица плащания по обслужване на гръцки дълг, които обаче могат да бъдат осъществени само, ако властите в Атина получат следващ транш от договорената финансова помощ в размер до 86 млрд. евро. 

Календарът на тези плащания през следващия месец включва 7, 18 и 20 април, когато предстоят да бъдат погасени съответно 1.4 млрд. евро, 1 млрд. евро и отново 1.4 млрд. евро. През май (на 12 и 20) трябва да бъдат покрити падежи на гръцки дълг за общо 2.8 млрд. евро (на траншове под 1.4 млрд. евро), на 9 юни – за 2 млрд. евро. 

Най-големият по размер падеж на гръцки дълг е през седмия месец на годината, като на 7 юли трябва да бъдат платени 2 млрд. евро, на 17 и 18 юли – за общо 2.4 млрд. евро (включително 300 млн. евро към МВФ) и на 20 юли – за цели 3.9 млрд. евро (включително 1,5 млрд. евро към ЕЦБ). Последният по-сериозен по размер падеж на гръцки дълг е на 4 август – за 1 млрд. евро.
Подкрепи Economic.bg