Гърция получава нови 10 млрд. евро

Еврозоната и Атина се договориха за облекчаване на гръцкия дълг

Гърция получава нови 10 млрд. евро

Финансовите министри от еврозоната се договориха за облекчаване на гръцкия дълг през 2018 година, съобщават световните агенции. МВФ също ще се включи в третия помощен план за Атина. 

След тежки 11-часови преговори Еврогрупата се споразумя да отпусне на Гърция втори транш от спасителната програма в размер на 10,3 млрд. евро. Гърция може да получи първия превод от 7,5 млрд евро през втората половина на юни. 

"Постигнахме важен пробив, който ни позволява да влезем в нова фаза във финансовата програма за помощ за Гърция", каза на пресконференция председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от Ройтерс, "Това далеч надхвърля всичко, което доскоро си мислех, че е възможно, взаимното доверие се връща в преговорите", допълва той. 

"Мисля, че има известно основание за оптимизъм, че това може да е началото на превръщането на порочния кръг "рецесия-мерки-рецесия" в ситуация, при която инвеститорите имат чиста писта да инвестират в Гърция", коментира гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос пред журналисти след срещата в Брюксел.

За да получи всички пари, Гърция ще трябва да изпълни редица допълнителни реформи в енергийния пазар и приватизацията на държавни компании.

Коментари: 0