Гърция скоро ще има нова валута

Кризата в съседката ни ще има положителен политически ефект за нас, смята Николай Василев

Гърция скоро ще има нова валута
3923 ~ 2 мин. четене

„Всеки ден и всеки час става все по-сигурно, че Гърция ще има нова валута“. Това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев в сутрешния блок на Нова Телевизия.  

По думите му още в следващите дни в южноевропейската държава ще има някакво ново разплащателно средство: „Може да са хартийки, купони, облигации. Може да го нарекат драхма, но това ще бъде по исторически причини.“

„Аз не съм сигурен дали е затворена вратичката за постигане на някакво споразумение. Самото изтичане на споразумението на 30-ти и това, че банките не работят не значи автоматично, че не може да бъде подписано ново такова. Въпросът е дали плащанията могат да бъдат посрещнати“, заяви Петър Ганев от Института за пазарна икономика. 

Според него не е ясно дали в страната изобщо ще има референдум и какво точно ще се гласува на него. Експертът заяви, че все още има шанс за Гърция, има дори 2 избора и при фалит. „И винаги, когато има 2 пътя, има възможност да преговаряш“, поясни Ганев.

Що се отнася до ефектите на гръцката криза върху България, Николай Василев коментира, че за банките ни няма да има особен проблем, дори за тези, които носят гръцки имена.

„Българският износ за съседката ни вероятно ще намалее. Ако някоя българска фирма има да получава пари от Гърция, не е ясно кога и в каква валута ще ги получи. Възможно е да има малък приток на инвестиции, или поне на малки и средни гръцки предприятия към България. За туризма разлика няма да има, но е добре да носим пари в брой“, уточни бившият министър.

Той изтъкна, че развоя на събитията в Гърция ще има положителен политически ефект за България и другите страни от Източна Европа, за да видят как не се прави.

„Ако съседът сам си подпали къщата и я взриви, това не е добър пример за нас. Това направи Гърция“, заяви Василев. Подкрепи Economic.bg