„Газпром“ обмисля продължаване на „Турски поток“ през България

Газопроводът е с капацитет от 31.5 млрд. куб. м, разпределен поравно в две тръби

„Газпром“ обмисля продължаване на „Турски поток“ през България

Снимка: БТА

„Газпром“ обмисля два варианта за продължаване на „Турски поток" към Европа - през България и Сърбия или през Гърция и Италия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за „Сръбски телеграф“, цитиран от РИА Новости.

„Сега се разработват различни възможности за продължаване на газопровода на европейска територия, включително по маршрута България-Сърбия-Унгария с изход на газоразпределителния център в австрийския Баумгартен“, отбеляза министърът. Той добави, че Москва е удовлетворена от хода на строителството на „Турски поток“ във варианта за две линии.

Проектът предвижда построяването на газопровод, състоящ се от две линии с капацитет по 15.75 млрд. куб. м всяка. Първата линия е предназначена за доставката на газ на турските потребители, а втората - за снабдяване с газ на Южна и Югоизточна Европа. Първата линия трябва да бъде завършена през 2019 г. и тогава ще започнат доставките на газ за Турция.

Лавров каза още, че Москва ще бъде готова да започне продължаването на газопровода "Турски поток" на европейска територия едва след като получи твърди гаранции от ЕС, че проектът няма да последва съдбата на „Южен поток“.
Коментари: 0