Георги Ангелов: Икономическите мерки се бавят

Фирмите все още трудно получават средствата по вече обявените програми за подкрепа, а тепърва идват следващите за усвояване

Георги Ангелов: Икономическите мерки се бавят

Снимка: Стопкадър

300 ~ 2 мин. четене

Нещата с икономическите мерки куцат. Оценяването става бавно - от кандидатстването до даването на парите минават месеци. Все още много малка част от фирмите са получили парите. Това каза в интервю за bTV икономистът Георги Ангелов, който коментира новите предложения на на Министерския съвет от вчера. Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството заделя 1.163 млрд. лв. за социални мерки и 731 млн. лв. за икономически.

Днес новият министър на икономиката Лъчезар Борисов вече обяви, че икономическите мерки всъщност са за 1.8 млрд. лв., но тук той включва и старите програми, както и планираните средства от Европейския съюз. По неговите думи 731 млн. лв. са само грантовете, които ще се предоставят на физически и юридически лица, а останалата част са финансови инструменти и гаранции към търговските банки за отпускане на кредити.

Според Георги Ангелов задължително трябва да се ускорят процесите по одобрение и отпускането на реалните пари, защото ще има още пари от ЕС, по линия на Фонда за възстановяване, но трябва да имаме капацитет да ги усвояваме. „Няма смисъл от нови програми, ако не можем да усвоим старите. Трябва антикризисните мерки да са точно навреме, иначе може много фирми да фалират и да няма никакъв смисъл от тях“, каза икономистът.

Той е на мнение, че правителството трябва да премине към мерки за отваряне на работни места, за стимулиране и възстановяване на икономиката, а не към мерки за консервиране на работни места. „Схемата „60/40“ беше за затворени предприятия, да не се махат хора. Сега мерките трябва да са за отваряне на нови, за инвестиции. Трябва да се помага на тези, които откриват работни места. Да се помага на тези, които искат да инвестират сега“, каза още той.

По отношение на възможностите на бюджета да се справи сам, без да се теглят заеми, както иска премиерът Борисов, той напомни, че фискът е на голям излишък за полугодието. „Продължаваме да трупаме излишък, което е малко учудващо - по време на най-голямата криза да сме на излишък. Но ако отидем на прекалено голям дефицит, ще страдаме. За голям дефицит не бива да си мислим, но да имаме излишък в криза - не е това смисълът. В добрите години трябва да има излишък, за да го ползваме в лошите времена“, смята Георги Ангелов.

Според него трябва да се харчи продуктивно и да се стимулира икономиката, за да се движи после сама и да създава работни места.

Ангелов също така смята, че оставка на правителството, служебно правителство и нов парламент вероятно ще забавят борбата с кризата. „Ако има служебно правителство, вероятно ще се забавят нещата, ще има после шарен парламент. Но това ще се случи, дали след 6 или 9 месеца, няма значение“, смята той.

Подкрепи Economic.bg