„Геострой“ и „Пътстрой-92“ дават най-ниска оферта за „Струма“ през Кресненското дефиле

Обединението, в което участват двете компании, е дало оферта с близо 100 млн. лв. по-ниска от следващата по големина

„Геострой“ и „Пътстрой-92“ дават най-ниска оферта за „Струма“ през Кресненското дефиле

Снимка: АПИ

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Обединение „Геопът Струма 3.2.1“ е дало най-ниската ценова оферта да строи автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Консорциумът предлага да проектира и построи 13.2-километровото ляво платно на тази част от магистралата в посока Кулата-София срещу 505 млн. лв. с ДДС. Става въпрос за изцяло нов път, разположен източно от дефилето.

На другата крайност, „ГБС-Инфраструктурно строителство“ АД предлага да изпълни проекта срещу 636 млн. лв. Малко по-евтино – за 600 млн. лв., работата ще бъде свършена от ДЗЗД „АПП ЛОТ 3.2.1“.

Това са всички ценови оферти на допуснатите кандидати в обществената поръчка за избор на изпълнител за проектиране и строителство за лот 3.2.1 - от км 375+860 до км 389+100, и прилежащите пътни връзки.

Обединение „Геопът Струма 3.2.1“ участват „Геострой“ АД, „Пътстрой-92“ АД, „Биас-М“ ЕООД и „Илия Бурда“ ЕООД.

Партньори в ДЗЗД „АПП ЛОТ 3.2.1“ са : „Грома холд“ ЕООД, „Европейски пътища“ АД, „Водно строителство – Благоевград“ АД, „Пътпроект“ ЕООД и „ВАХОСТАВ-СК“ а.с.

Цялата близо 24-километрова отсечка от Кресна до Крупник е разделена на два лота - 3.2.1 и 3.2.2, за да може на обекта да се работи едновременно, обясняват от Агенция „Пътна инфраструктура“.

В участъка, за който са подадени офертите, ще бъдат построени 3 тунела - „Симитли“ /211 м/, „Ракитна“ /1 135 м/ и „Стара Кресна“ /1 052 м/. Съоръженията ще бъдат със системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и т. н. Ще бъдат изградени 10 виадукта с обща дължина 3.5 км, както и 3 надлеза и подлеза.

Достъпът до трасето ще бъде осигурено чрез 3 пътни възела:

  • Пътен възел „Полето“ при 379-ти км, който ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Брежани и Полето, както и включване в автомагистралата в посока София;
  • Пътен възел „Мечкул“ при 384-ти км, който ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Мечкул и Брежани, както и включване в автомагистралата в посока София;
  • Пътен възел „Стара Кресна“ при км 387-ми км, който ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Стара Кресна, Ощава, както и включване в автомагистралата в посока София.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 1556 дни (4 години и два месеца) и включва времето за проектиране и строителство.

Работата на тръжната комисия, разглеждаща техническите оферти за лот 3.2.2, продължава и предстои отварянето на ценовите оферти, съобщават от АПИ.

Проектът за изграждане на участъка от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле се планира да се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Коментари: 0