ГЕРБ и „Патриотите“ нагласиха акциза на IQOS - някъде по средата

Поредната смяна на мнението на управляващите ще увеличи акциза на бездимните тютюневи изделия само с 50%

ГЕРБ и „Патриотите“ нагласиха акциза на IQOS - някъде по средата
1512 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Управляващите измислиха трети вариант по отношение на акцизното облагане върху бездимните тютюневи изделия. Първо председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова искаше да вдигне четирикратно акциза на тези нови изделия, изравнявайки го с този на по-вредните конвенционални цигари. После премиерът Бойко Борисов се разсърди на „Патриотите“, че не подкрепят ГЕРБ в тази им идея, и разпореди акцизът да не се вдига. Сега има друг вариант – някъде по средата.

По време на брифинг след срещата между управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ във връзка със закона за вдигането на акциза върху бездимните тютюневи изделия председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че са се разбрали да не се оттегля законопроектът, а акцизът да бъде увеличен до 50% от този на обикновените цигари.

От думите на Цветанов става ясно, че и този вариант се предлага без да е правен анализ и оценка на въздействието. Не са посочени ефектите върху бюджета - дали очакваните повече пари от акциз всъщност няма да бъдат компенсирани от ръст на нелегалния внос, както се случи през 2010 г. Разбира се също, че решението се взима, "за да се успокои коалицията".

„Понеже във вчерашния ден имаше различни мнения, които бяха изявени от „Обединени патриоти“ в лицето на ВМРО и се получи едно пропукване, днес проведохме отново разговори. Разговори проведохме снощи с премиера Бойко Борисов и днес с колегите стигнахме до решение, с което казваме, че няма да оттеглим законопроекта, който е внесен в момента, но отчитаме нарушената комуникация с колегите от ВМРО и затова искам да им се извиня“, каза Цветанов.

По неговите думи Менда Стоянова ще отложи разглеждането на Законопроекта за промяна на Закона за акцизите и данъчните складове за другата седмица, за да се направят по-задълбочени анализи.

„Така ще наложим практиките на държавите от ЕС – там 70% е акцизът за електронната и 100% е акцизът за нормалната цигара. Затова смятаме, че ще е нормално да започнем към този момент с 50%. Но всичко това е само една възможна хипотеза“, каза още Цветанов и посочи, че по този начин ще се намали печалбата на някои частни компании и ще се защити общественият интерес.

„Другият вторник, когато правим стандартните си срещи на партиите от коалиционното мнозинство, продължаваме да говорим и обсъждаме. Продължаваме и комуникациите си с премиера бойко Борисов“, обясни Цветанов.
Подкрепи Economic.bg